Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 18. juuli 2023

Toitumisuuring. Tahaks olla Gurtšenko

Veetsin suve alguses nädal aega kadestamisväärses vormis inimesega. Koos olles märkasin, et ta tarbib (minuga võrreldes) väga palju valku. Taaskord rihma järele andes, hakkasin mõtlema, et aga ehk see ongi põhjus, miks ma pigem paisun kui kahanen.

Ammu pole oma söömist analüüsinud. Ehk peaks. Kaalu patareisid pole mitu aastat vahetanud, seega ma oma kaalu ei tea. Võtsin eesmärgiks sentimeetrid. 

Suur Vend sai mu soovidest aru ja saatis mulle äpi nimega BetterMe. Kuna esimene, proovikuu oli tasuta, siis laadisin rõõmuga alla.

Järgneb tasumata reklaam.
Aga. Ameerika. Jah, toite saab lisada ning isegi QR koodi abil EAN sisse skännida, aga mitte Euroopa toiduainetele. Oma toitusid saad sisestada, aga see on hullult töömahukas.
Variant B oleks kasutada nende poolt välja pakutud menüüd. Mis on hästi huvitav. Aga. Nii palju ma ka ei viitsi. (retseptid kõik kenasti oelmas ja kuidas teha jne)
Mõned näited:
hommik- Spinati pannkoogid lõhega
Lõuna- ubade ja seentega tortillad
õhtuks nuudlisupp
snäkk pähklid, puuviljad

Hommik marja- kodujuustu vorm
lõuna- riis kanaga ja ananassidega
õhtu- küpsetatud tilapia ja köögiviljad parmesaniga
snäkk- sokolaad pähklite ja puuviljadega

Snäkiks on ka näiteks wrapp tuunikala ja fetaga või jogurt linaseemnete ja puuviljadega või röstsai pirni, parmesani ja ruccolaga

Tegin lihtsama otsuse- kasutan toidu jälgimiseks oma vana head sõpra Nutridata programmi ( ja üks eesmärkidest oli ju kaardistada olemasolev seis) Millel puudub, nagu selgus, äpp. Ja lisaks ei ole ta ka eriti mobiilisõbralik. Aga minu tuttavad toidud olemas. Lisaks makrole ka mikro-vitamiinitasemel.

Seejärel selgus, et BetterMe ei loe ka samme, selleks on ta vaja ühendada mingi teise äpiga. Minu puhul siis nt GoogleFit.

Miks ma, aga, seda äppi kohe ära ei kustutanud, on treeningprogramm. Mis on väga-väga äge. Mõeldud on seenioritele, kehapositsiivsetele, tulevastele emadele jne. Alates tantsust kuni jooga ja taichini. Saab valida kestuse, raskustaseme ning kehaosa järgi.
Meeldib, et näitab ette ning lõpetamisel annab piiksumine märku. Et juhul, kui parajasti põrandal aeled, siis tead, et viimane pingutus ja võib püsti tõusta. Ma lasin harjutusi ette näidata arvutiekraanilt(mitte telefonist). Allservas jooksevad lisaks ajale ka kalorid. Päris motiveeriv :)

Minu lemmik on wall-pilates. Hästi põnevad harjutused. Natuke sunnib pingutama, aga piisavalt arusaadavad ja lihtsad. Täiesti kodus tehtavad, ilma, et peaksid mööblit nihutama. Kõige raskem on rutiini tekitamine. Ma sain hakkama nii, et tegin kohe hommikul harjutused ära.

Seega. Kokku mõõtis mind kolm rakendust. Toitu jälgis Nutridata, millest sisestasin päeva summaarse saadud kalorite numbri BetterMesse. Google Fit luges samme ja saatis need BetterMesse. Ning BetterMe näitas harjutusi.

Kusagil poole programmi peal mõõtsin ja sain aru, et tulemus on 0. SuurVend sai mu murest taas aru ja saatis mulle 47 aastase Amy südantlõhestava loo, kes samuti tegi kõvasti trenni ja jälgis toitumist, asjata. Amy päästerõngaks sai paastumine ( mingi spets liik, mida ma hetkel ei mäleta).
Ahaa, tuli mulle meelde. Minu BetterMe pakkus ju ka võimalust paastuda. Vaatasin järgi ja tõdesin. Algajate paast on 11/13 st  11 tunni jooksul sööd ja 13 tundi mitte. Endalegi teadmata olen ma kogu elu paastunud? 

Okei
Mis oli siis tulemus.

Mu kuu keskmine päevane kaloritarbimine oli 1680 kcal. Sellest süsivesikuid 44,9% ( soovitus 50-60%), rasvad 39% ( soovitus 25- 35%)  ja valgud 15,2% ( soovitus 10-20%).  Alkoholi tarbisin selle perioodi jooksul kahel korral.
Rasvu tarbisin liiga palju, aga kuna selle taga on jäätis, siis sellele ma tähelepanu ei pööra. Mingi pahe peab ju inimesel olema. Muus osas ju täitsa ok?
Kui midagi üllatas, siis raua alatarbimine- KUI palju maasikaid ma siis veel süüa võiksin/peaksin?! Joodi ja D vitamiini saan ka poole vähem, kui vaja. Teised olid statistilise vea piirides ( minu meelest)

Nutridata soovitus oli päevas tarbida 1797 kcal, koos trennidega 2966 kcal päevas. Seega, tarbisin vähem, kui Eesti Riiklikud Toitumissoovitused õigeks peaksid.

BetterMe soovitus oli tarbida päevas 1805 kcal ja Google Fit põhjal oli mu päevane keskmine energiakulu 1750 kcal ning kardiopunkte lisandus (mida iganes need ei tähendaks) igal nädalal 150.

Kindlasti on kõikides numbrites statistiline viga. Sest nii nagu eelmisel korral, mulle piisab jälgimisest, et vähendada nn tavapäraseid toidukoguseid. Kuigi ma seekord siiralt püüdsin- eesmärk oli ju eelkõige kaardistada.
Ja ka liikumise osas. Igal pool pole telefoni kaasas ja kella mul pole ( ja ei taha ka). Nutridata tunneb ka selliseid tegevusi nagu koristamine ja shoppamine. Aga ega iga liigutus ju kogu aeg ka meeles pole. Ning nagu toidu puhul, siis liikumisega on sama mõju. Kui näed barree harjutusi tehes, kuidas ekraani nurgas tiksuvad kalorid niiiii vaevaliselt... siis. Ikka pingutad ju rohkem.

Aga kokkuvõttes, ükskõik millised numbrid aluseks võtta.
Ma kulutasin kuu aja jooksul iga päev ca 70 kcal rohkem, kui tarbisin.

Minu mõõdud? Mitte midagi pole muutunud,
Pean ma tõesti hakkama vähem jäätist sööma??

 Klipp kuidas Suur Vend valvab



https://youtu.be/F7pYHN9iC9I

32 kommentaari :

  1. Mina jälgisin oma toitumist MyFitness Pali äpis. See on tasuta ja väga mugav. Saad oma toidud isegi triipkoodi järgi äppi sisestada ja suur osa ka meie kaubandusketis müügilolevatest valmistoitudest on nime järgi leitavad. Äpis kenasti näha, milline protsent toidust rasv, süsivesikud ja valgud ning seda, kui palju midagi tarbida soovid, saad ise manuaalselt muuta. Mina sidusin selle ka oma nutikella rakendusega, mis registreerib mu liikumist ja põletatud kaloreid, ning tõesti toimis ning kaal langes mühinal. Ma lihtsalt liiga laisk, et seda järjepidevalt kasutada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ega sa sest äpist täpsemalt pole kirjutanud (blogis)? Tahaks kasutaja hinnangut :)
      Fitlappi soovitatakse ka palju.

      Kustuta
    2. Ma vist ei ole detailselt sellest kirjutanud, ainult möödaminnes maininud. Selle jutu peale siin just tõmbasin selle äpi uuesti endale, ehk ma paari nädala pärast võin blogis väikse ülevaate teha küll. 😀
      Fitlapi kasutasin ka, ja ka see aitas mul ilusti maha võtta. Selle eelis on kindlasti see, et saab retsepte. Kui ma liitusin, siis oli pakkumine, et kolm päeva tasuta, pärast seda võtsin kuuks ajaks paketi, aga sellega oli mingi jama ja ma vist maksin rohkem, kui pidin. Kui ma kaebasin, siis sain raha tagasi ja nad kinkisid mulle veel tasuta kuu aega. Selleks ajaks avastasin, et seal on süsteem, et kui sa blogid, siis nad kingivad iga postituse eest ühe päeva tasuta kava. Lõpuks olin ma seal vist ligi pool aastat nii. Aga kuna sain oma kaalu eesmärgi kätte, siis ei viitsinud ma seal enam niisama blogida ja hakkasin oma blogi pidama. 😀

      Kustuta
    3. Jään huviga ootama :) ei jaksa kõiki neid katsetada.
      Mu fookus tegelikult pole niivõrd toit , selle suudan ma ka ise välja mõelda (ja lisaks olen ma liiga kooner, et jääke mitte ära kasutada a la Kaur). vaid pigem liikumine. Head, huvitavad harjutused, mida viitsiks nn möödaminnes teha, et sügisel saaks häbenemata trenni minna :)

      Kustuta
    4. Me oleme pigem laisad kui koonrid, teemegi mitmeks päevaks korraga süüa.

      Kustuta
  2. Kasutasin vahepeal Eat This Much äppi, kes soovitas mulle peamiselt ainult munavalgest ja spinatist omletti, edamame ube ja kreeka jogurtit ... Aga seal saab muidugi ise timmida, mis su eesmärk on, mina lihtsalt üritasin lisaks muudele numbritele ka kolesterooli vähendada.

    VastaKustuta
  3. Ma ei ole iial aru saanud, kuidas peaks neid fitlappe ja muid menüü-äppe kasutama... Äpp ütleb "kana riisiga", külmkapp ütleb "eilset suppi on veel kaheks päevaks järel" ja seejärel teeb kaasa türgi ube. Lähen perest eraldi oma menüü peale? Või kasutan ainult registreerimiseks?

    Ma kunagi arvet pidada proovisin, väga kärmelt jäin hätta, kuipalju seda omletti mul nüüd ikka oli või mismoodi peaks ma praetud kartuli kogust mõõtma...

    Miks sa nutikella ei taha? Sama asi - ma ei usu, et on võimalik oma liikumist ja kaloreid mõistlikult registreerida ainult kirjeldades "sõitsin jalgrattaga Piritale ja käisin seal ujumas". Kell on vähemalt energiakulu mõõtmises mingi reaalne sensor.

    Ka kellaga mõõtes on süstemaatiline viga umbes 10%. S.t. sa ei saa teada, mitte mingil viisil, kas su hommikusörk kulutas 500 või 520 või 550 kCal. Lihtsalt seda ei ole võimalik mõõta ükskõik mida nutiseadmete turundus-osakonnad sulle ei seleta. Ses mõttes on kõik nelja tüvenumbriga arvud ("1770 vs 1805 kCal") ülemõtlemine, minu füüsiku haridus nutab neid nähes ja tahaks ära parandada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Toitumiskava äpid on soovituslikud. Fitlap soovitab sulle küll kana riisiga, aga sul on võimalik seal muuta oma menüüd. Mina olin pikalt eraldi menüü peal, aga lapsed vaatasid mu tehtud toite ja vesistasid, siis hakkasin sama asja lihtsalt suuremas koguses tegema. Ma teisi kavasid pole kasutanud, aga Fitlapis saab vastavalt pereliikmete arvule ka menüüd koostada, ehk kogused on kohe ette antud ja ise ei pea midagi mõtlema. Minu meelest on juhend ka selle kohta seal, kuidas koguseid peast arvutada. Umbes, et peotäis köögivilju on nii palju grammi ja peotäis liha nii palju. Alguses on natuke nuputamist ja nikerdamist, aga vähemalt Fitlap oli küll jube mugav ja kasutajasõbralik.
      Kaalu langetamise seisukohast trenn nii suurt rolli ei mängi. Seda ütleb sulle iga vähegi asjast teadlik olev treener. 90% kaloritest me põletame tehes mitte midagi. Trenn mõjutab kusagil 10-20% põletatavatest kaloritest. Nii et see nutikell on tore mänguasi küll, aga kaalu langetamise seisukohalt üsna kasutu.

      Kustuta
    2. Nõus selle trenni ja kaalu koha pealt. Küll aga tekitab trenn mingeid mullistusi. Näiteks käiakse õhtul intensiivses trennis ja siis süüakse vastu ööd kodus külmkapp tühjaks.

      Mu pühapäevase liikumise energiakuluks pakkus kell 6500 kCal. Kuna oli palav päev, siis oli selle "trenni" efekt kustutamatu janu kuni järgmise lõunani. Kui see õllega kustutada, siis on mõju kaalule kindlasti olemas ja positiivne :)

      Kustuta
    3. Teie vastused meeldivad mulle :) Lõpetan liikumise :) :)

      Kustuta
    4. Selles mõttes on õige tõesti see, et "you cannot out-exercise a bad diet". Kujuteldamatult lihtne on süüa sisse kaloreid, mida trenniga maha raputada lihtsalt ei anna. Ma treenisin üks aasta maratoniks. Kaal tõusis, mitte ei langenud. Loomulikult sõin ma oma mitmetunniste jooksutrennide kütuseks sefiiri ja kummikomme, sest pikamaajooksja elu lihtsalt ongi süsivesik, aga see näitab, et trenni võid teha ükskõik kui palju, kaalust alla võetakse toiduvalikutega.

      Klari, kelle ainus kogemus kaalulangetamise osas on söömishäire (0/10 do not recommend)

      Kustuta
  4. Kui soov kaalu kaotada ja muidu trimmi minna, siis soovitus 50-60% toidust süsivesikuid tarbida on ilmselgelt vale. Suurem osa toitu peaks olema rasvad ja valk, süsivesikuid max 20%. Kaloreid pole vaja lugeda, kui piisvalt rasva ja loomset valku sööd. Proovi paar- kolm kuud ja näed, kuidas kilod kaovad ja tervis paraneb.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen tegelikult seda usku, et alati aitab muudatus. Praegu tahtsin lihtsalt kaardistada olemasoleva.
      Ja ma olen 100% veendunud, et kui ma nüüd proportsioone muudan, siis muutub ka kaal. ( ja oleks ka vastupidisel korral muutunud valgu asemel sv :) :))

      Kustuta
    2. Muudatus peab olema õiges suunas, inimesele bioloogilieslt määratud toitu süües. Mis on rasvaküllane liha, mitte juurikad ja tervili, mis on hilised tulijad meie toidulauale. Ainevahetushäiretest tulenevad haigused on otsene tõend, et tänapäeva inimesed söövad valesti. Liiga palju on menüüs teravilja, suhkrut ja nn taimeõlisid. Tarbides 1700 cal päevas on ilmselgelt nälgimine ja kaua nii vastu ei pea. Söö korralikku inimesele määratud toitu ja sa ei pea kaloreid arvestama ega toiduportse kaaluma.

      Kustuta
  5. Mina kasutasin aasta aega Orgu toitumiskava ja sellel on äpp. Sain mingi ilgelt soodsa pakkumise aastaks. Seal on valmismenüüd + valmistoidud. Saad teha poenimekirja ja selle alusel nädalakava.
    Kaurile, jah, tulebki omaette süüa või lülitad terve pere mingiks perioodiks samale režiimile, mis on keeruline. Ma konkreetselt kaalusin tooraineid ja kogu aeg. 1-2 inimesele kogu aeg kokata on lihtsam muidugi kui perele. Peres ma ei kujuta ette, et pikalt eraldi jamada.

    Tasulise liitumisega tulid kaasa treeningud ja mingid soodukad, mida ma ei kasutanud. Ma ei ole eriti süsteemne nende treeningkavade osas ja huvi kaob kiirelt. Olen padulaisk. Aga ainult toitumiskava jälgides sain 15kg alla. Nüüd suvega on 1,5kg tagasi tulnud, aga ma ei ole ka eriti piiranud. Mul suurim nõrkus on koogid, saiakesed, jäätis, piima ja meega kohv kodus, latte kohvikus jne. Kuigi ka kavas olid magustoidud täiesti olemas, sh teatud jäätised, aga eks see kõik nõuab distsipliini.

    Vahelduseks jälgida oli tore, ma suutsin isegi pikalt hakkama saada. Motivatsioon peab olema hea. Mingite eelmiste programmidega on mul enamasti poole aasta pealt ikaldus. Peaks kordades rohkem rohelisi köögivilju tarbima, aga ma olen kehv kokk. Ja koguseid on mõttekas aeg-ajalt üle vaadata.

    Seda paastumist ma ka proovisin, see on minu meelest jama. Ma ei täheldanud mingit muutust, kasutasin toda 14-10 reeglit, sh uneaeg. No ses mõttes distsiplneerib võibolla, et ei ole neid hetkeemotsioone õhtuti, et teeks paar võileiba või sööks pool tahvlit šokolaadi raamatulugemise kõrvale õhtul peale 20, aga ma ei usu, et see osa päevasest kaloraazist ka nii suur on.
    Hetkel naudin sööke ja piiran vaid koguseid. Jalutan ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Unustasin lisada. Hormonaalsed muutused mõjutavad ka kaalu. Mida ma ise sel suvel olen täheldanud, on see et kui varasemalt läks kaal enne päevi ca 3-4p max 1 kg üles, siis nüüd kestab see “paksu raseda tunne” pikemalt, lausa paar ndl ja kaal liigub aeglasemalt tagasi normi. Ma ei tea, kas vaid minu organismi eripära, aga mul on päevadega kaal alati kõikunud ca 1kg ja peale. Kõht läheb paiste ja isu on suurem :)

      Kustuta
    2. Menüüdest - mul on tunne, et äppide menüü-asjandus on suunatud naisterahvaste poole, kes siis defineerivad ka ülejäänud pere söögi enda eelistuste järgi. Päris paljudes peredes käib aga elu endiselt nii, et mees sööb, mida naine õhtuks teeb, ja mehe valida on siis kogus ja õhtul õlle joomine või joomata jätmine.

      KvB või Indigoaalane, kujutage, et seda fitlapi menüüd hakkab kasutama teie teinepool ja et pere üldine söögikorraldus jääb nagu on. Kas oleks võimalik...? Võib-olla on, aga kuidas...?

      Kustuta
    3. Mul mees kunagi läbi herbalife. Oli võimalik küll, aga tõsi. VÄGA ebamugav.

      Kustuta
  6. Söön perekonnast eraldi, st kindlad hommikusöögid, mis mulle maitsevad + perekonnaga pühapäeviti pannkoogid. Tööl lõuna (kui kolleegid kutsuvad - käin väljas söömas, kui ei kutsu - söön kodust kaasa võetud "jääke" ... sarnasus Kauriga on ilmne, vahel peabki 2 päeva järjest sama sööki sööma, sest teised ei taha). Õhtul näksin kuivikuid ja söön tööstuslikus koguses värsket kraami (peamiselt maasikaid, kirsse, mureleid jms marju), vahel kui külas käin siis söön juustu ja miskeid määrdeid. Liha ja salat on peamine, väldin kartulit, riisiga on raske olla. Kinoa, kus-kuss, pärlkuskuss, tatar, muna ja kanaliha, mereannid.
    Olen proovinud erinevaid äppe, kuid küllap puudub mul eraelus süsteemsus ja distsipliin, et mingit kasutegurit näha. Mõõdulint on parim ja objektiivseim vahend, liikuda tuleb rohkem ja süsteemselt. Ahjaa, tantsimine annab mõnusa vungi. Tänu sulle surfasin ükspäev netis ja leidsin toreda kava, mille järgi hommikuti kangeks jäänud konte painutada ja olen avastanud lisaks luudele ka lihased...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teemast välja, aga mitmeks päevaks korraga toidu tegemine on teadlik valik, mitte "homme sööme tänase jääke". Näiteks tekkis meile eile vaagnatäis heeringat. Mis teatavasti ongi teisel päeval parem, see vajab "tõmbamist". Lisaks potitäis värskeid keedetud kartuleid, mis samuti mitmeks päevaks. Suppi teeme kümneliitrise potiga, mingeid idamaiseid pajaroogi suure sügava panniga...

      Sammude lugemisest - ükski telefoni äpp ei saa ju samme lugeda, selleks on ikka kella või mingit sinu keha küljes olevat asja vaja?

      Kustuta
    2. Mul on 10 aastat olnud nn mehhaaniline sammulugeja. Patareidega. 100% offline. Reageerib ilmselt vibratsioonile mitu korda kontrollitud, õigesti. Telefon sama loogika +mõõdab distantsi ja aja st liikumise kiiruse

      Kustuta
    3. Mina tüdinen ära kui pikalt ühte ja sama süüa (va maasikad). Toit jääb kappi ja siis läheb pahaks. Kuigi kaubandus rõhub küll sellele, et sa ostaks 100g asemel 400g pakendis kanafileed ja kui see juba avada, siis külmikus üle paari päeva lahtist karpi ei hoia. Raisata ka ei tahaks.

      Kustuta
    4. Liikumise teema on vist jälle väga individuaalne. Pigem minu jaoks nt mingist vanusest alates muutus olulisemaks see, et lihased-liigesed töökorras hoida ja vaimule vaheldust pakkuda :)

      Aga no miks sa üldse kaalu pärast jälle muretsed? Arvestadest kui liikuv ja tegus sa oled, miks ometi?

      Kustuta
    5. Kaalu pärast ei muretsegi ( kuna ma ei tea palju ma kaalun :) :). Ümbermõõt teeb muret. Üsna suure tõenäosusega on see tingitud vanusest, aga no ei taha lohvakaid riideid kanda. Midagi saab ju ometi teha ?!

      Mul on samuti väike pere ja minu suurim sõber on sügavkülmik. Nipp on lihtsalt õigesti külmutamises ja sulatamises. Ma ei suuda sama toitu mitu päeva järjest süüa.

      Kustuta
    6. Jah, vanus ning hormonaalsed muutused. Mul sama.
      Kuidas sa kanafileed õigesti külmutad, et too pärast ka hea oleks? mitte nätske ja tuim?

      Kustuta
    7. ma (kana)fileed väga ei kasuta. Kintsuliha on mu meelest maitsvam. aga seafilee puhul pressin hästi õhukeseks- Külmutama peab kiiresti ja sulatama aeglaselt- kõige parem ( külma)vee vannis.
      Reeglina ma tegelikult ka valin mida teha. Värsket liha praen otse. Sulatatu läheb kas hautistesse, wokki, lasanje vahele, kastmesse jne. kus teda otse tunda pole.
      Külmutatud kanafilee ma usutavasti teeks nn rulliks või siis paneerituna.

      Kustuta
  7. Olen proovinud natuke seda ja teist ja kolmandat süsteemi ja jäänud intermittent fasting/vahelduvpaastu juurdde. Alustasin nii, et mu söömise aken oli 12-20 ja nüüd katsun hoida söögiajad 10-18 vahel, sobib paremini ööpäevarütmiga. Järgin süsteemi kodus, kui olen reisil või niisama sõpradega väljas käimine, siis lasen üle. Võtsin aastaga alla umbes 5 kilo, aga see on suht püsinud. Mõõdud on oluliselt viisakamad ja imelikult kombel magan palju paremini. Minu jaoks on see ainus viisakas ja toimiv viis toidu koguste reguleerimiseks. Et mitte kas ma seda asja nüüd võtan või kuipalju võtan või mida ma täpselt söön. Suht toimiv jah/ei süsteem vastavalt kellaajale.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muuseas, mu ema sai niimoodi kaalu alla. Ta küll ei tea, et see on mingi süsteem, vaid lihtsalt vaistlikult omast tarkusest. Nii et töötab tõesti.

      Kustuta
    2. Ma ka proovin seda, aga hommikuti on jube raske tavapärast kella 7st sööki kuskile kaugusesse lükata. Hetkel 13h paast /11h söök, aga hommikusöögiga kipun ikka varem algust tegema.

      Kustuta
    3. Ma ei kujuta oma elu ette hommikusöögita. Pigem, siis jätaks õhtusöögi ära. Ja üldse, mul veresuhkur niimoodi kõigub. Reaalses elus tundub mulle, et selline "ei tohi süüa" pole mulle. Pigem juba kogustega opereerida.
      Kunagi oli üks väga hea dok film, kahjuks ei mäleta pealkirja, kus tehti vereproove jms uuringuid ning iga inimene saigi erineva meetodi. Kes paastus, kes jättis mingi makrogrupi välja jne. st igale inimesele sobiski erinev meetod, sest ainevahetused ja kaalutõusus põhjused on erinevad

      Kustuta
  8. Selline info siis dna kohta ja söömise
    https://www.instagram.com/p/CvueXseq9dA/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea uudis :) see taaskord kinnitab ka eelnevaid uuringuid, mis julgustavad pigem leppima kui võitlema (kaaluga). :) :)

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!