Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 12. aprill 2021

Juba mõjub

hansapangast helistas konsultant, et tahab minuga rääkida. Kuna aeg on selline, et iga suhtlusvõimalus tuleb ära kasutada ja mul oli paar küsimust ka endal, siis nõustusin. Oli abiks küll. Mingil põhjusel jõuavad reklaamid minuni selektiivselt ja paraku just see osa, mida mul vaja pole.
Näiteks sain teada, et saada tulumaksu tagasi, võiks 3. sambasse investeerida kuni 15% brutopalgast.  
Väärtpaberikonto kuuhooldustasu on teatud summani tasuta, aga enda rõõmuks sain teada, et arvestus ei käi mitte inimese järgi, vaid tasu vältimiseks tuleks teha lihtsalt lisaks uus konto. 
Kolmas küsimus oli mul investeerimiskonto osas. Taas asi, mis jõudis minuni liiga hilja, alles siis, kui hakkasin sel aastal oma tulusid deklareerima. Ja küsimus oli, et kas saan ka eelnevad tehingud sinna nn üle kantida. Vastus on, ei saa. Mõistlik on alustada nn nullist, teha uued kontod ja need omavahel siduda.
Lisaks sain info uute fondide kohta, mil madalad haldustasud. 
Ja päris siiralt. Ma üldjuhul ei surfa erinevate ettevõtete kodulehel. Aga niimoodi, kui keegi näpuga näitab ja juhendab, leidsin päris mitu huvitavat ja vajalikku funktsiooni.

Ühesõnaga, jätsin professionaalse ja asjaliku mulje.

ja siis rikkusin kõik ära :)

Konsultant: kas soovite, teeme kohe koos siin selle ja selle asja ära?
Mina ehmunult: Ei, praegu on rahalisteks tehinguteks väga halb aeg.
Konsultant: Miks?
Mina, nagu lapsele: vana kuu on, järgmisel nädalal on õige aeg. (tegevus toimus eelmisel nädalal)

Konsultant: ma vaatan, et teil on väga hästi koostatud laiapõhjaline portfell. Kas keegi nõustab teid?
Mina arusaamatuses: ei, ise teen. Normaalne naiselik instinkt.


Täpselt nii sünnivadki stereotüübid. Ma loodan, et sain hansapanga kontoris vähemalt sellel päeval pisut elevust tekitada :)


****

Ma kuulan vahel Vox Populit. See on saade, kus tigedad vanainimesed helistavad raadiosse ja nõuavad kõige keelamist ja kõikide karistamist. Ma olen sageli mõtisklenud, et mis vanuses muutub inimene napakaks. 

Nüüd siis tean :)

12 kommentaari :

  1. Äkki kirjeldad pisut oma laiapõhjalist vaistupõhist portfelli?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kindlasti ei ole mingi investeerimisguru (juhuks, kui jäi selline mulje :)) Kiita sain selle eest, et mul on aktisad, indeksfondid, võlakirjafondid st mitmed erinevad instrumendid, riskid hajutatud. Ja loogika on mul ostmisel see, et rahvastik vananeb ning ressursid saavad otsa. Seega- mida vajatakse ravimid, vesi, elekter, uued tehnoloogiad jne. Ja väga kahju on, et AZ ei taibanud mitu korda rohkem osta (ja teisi ravimifirmasid ka, aga AZ tegi megatõusu) :) Näiteks Lufthansale sain õigel ajal nn pihta- kuulasin raadiost, et Lufthansa hakkab vaktsiine laiali vedama ja mõtlesin, et Saksamaa oma lennundusel hävida ei lase. Ja siit siis naiselik vaist... :) Aga nüüd otsin veel mingit hooldekodude ketti ja kitosaani ja vesinikufirmasid.

      Kustuta
  2. Ma olen ka mõelnud, et äkki peaks ikka võtma raha välja ja panema hoopis investeerimishoiusele vms, aga pole nagu ühtki väga head mõtet olnud ja päriselt aktiivselt mõtlema ju ometi ka ei viitsi hakata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nagu Kristi Saare ütleb- investeerimine on imelihtne :) Tal on väga palju häid, arusaadavaid, puust-punaseks koolitusi.
      Alusta sellest, et kontol seisev raha teeniks natukenegi- nt Tuleva pension. Süües kasvab isu ja täna praegu on väga hea aeg, turud kasvavad.

      Maa, kinnisvara tahavad tegelemist. Selleks peab tahtmist ja aega olema. Ja kui südamest aus olla, siis mu elu parim tehing on tegelikult kuld :) Täna ostes, ma ei tea, kuidas seisud on. Aga kunagi sai väga õigel ajal ostetud. Ja kui uud sest ei saa, siis tulevikus lapslapselapsele sõrmuse ja vanaemale kuldhambad :)

      Kustuta
  3. See kuni 15% III sambasse või kuni 6000 eurot aastas käib kogu brutotulu kohta, mitte ainult palgatulu kohta. Et kui on dividenditulu või üüritulu vms lisaks, siis saad rohkem III sambasse maksta soovi korral. e-EMTA-s saab detsembri viimastel päevadel vaadata, palju sul tulu on aasta jooksul nende arvestuse järgi tulnud. Mul on ka III sammas, ehkki maksimaalselt pole sinna raha pannud.

    Dividendiaktsiaid peaks olema kasulikum hoida investeerimiskontol, mittedividendiaktsiaid firma all. Kasulikum, sest dividendi makstes peetakse tulumaks dividendidelt juba maksja poolt kinni. Vähemalt Eesti või Balti börsifirmade aktsiate puhul. Ma pole arvutuskäiku läbi teinud, see on info ühest Äripäeva artiklist.

    Mitte-Balti aktsiaid tasuks osta-müüa läbi välismaakleri (Interactive Brokers on üks tuntumaid, viimasel ajal on neid juurde tulnud, Robinhood ntx), sest teenustasud on soodsamad kui meie kohalikus pangas. See eeldab jällegi enda läbi närimist maakleri juures konto loomise protsessist. Pluss ettevõttele on vaja LEI-koodi, mis maksab mingi 50 eurot aastas. Ja ettevõtte raamatupidamine on ka paras peavalu. Neil põhjustel mul mitte-Balti välisaktsiaid pole, kaalun alles, kas tahan kogu seda ajakulu ja sekeldamist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänan!
      Jah, kõik eelnev on tõsi, aga ju mul on summad liiga pisikesed. Igatahes mul täna teenustasud midagi nn ära ei söö. Aga mul on eesmärk ka pikaaegsem, ma kogun pigem pensioniks ja samuti olen endale defineerinud, et ma ei viitsiks/suudaks/oskaks sellega iga päev tegeleda st kuu jooksul on vaid üksikud tehingud. Pigem näen probleemi valuutatehingutel kursside muutustest (st ostes/müües)

      Kustuta
    2. Kas pole mitte nii, et mida väiksemad summad, seda rohkem teenustasud tootlust mõjutavad? Vähemalt LHV pangas on nii, et väärtpaberite ostul ja müügil on fikseeritud miinimumtasu + protsent tehingu väärtusest.

      ***

      Ma vaatan, et su blogi koodis üks väline veebiressurss (www.linkwithin.com/widget.js) ei tööta, jääbki laadima, kuni saab timeouti. See tekitab seda, et kommenteerimisel "Vasta" ei tööta, kuna brauser ootab selle lingi laadimise taga. Äkki saad maha võtta selle?

      Kustuta
    3. Kuidas te seda kõike teate... Uskumatu. Mina vist olen liiga laisk investeerimisega tegelemiseks.

      Kustuta
    4. Xavi, tõsi. hansas on sama va nende oma pakkumised ja vist veel mingid erandid. Ma pigem pidasin silmas seda, et ma ei tee neid tehinguid nii tihti. Täna on dividenditulu suurem, kui nendelt harvadelt tehingutelt makstav.

      KK. see ei ole keeruline. Ma ei tahaks avalikult reklaami teha, aga kirjeldatud kohtumisel pakuti võimalust nt püsikorralduse kaudu ( nii nagu praegu on pension), selleks on vaja avada konto ja teha maksekorraldus, ja kui veab, siis teenid tulu.
      Ehk siis. Juhul, kui sul lihtsalt raha kontol seisab, siis konsulteeri oma kliendihalduriga :)

      Kustuta
  4. Aktsiatega tuleb arvestada, et nad ei tõuse lõputult. Täna 60€ maksev aksia vüib 20a pärast maksta 5€ ja kui ta 100% õuseb mis on kohutav tõus, siis on see aunult 10€. Aktsia on lootus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täiesti nõus. See ongi risk.
      Tulebki arvestada oma haigetsaamise taset, et kui palju oled valmis kaotama, et nutma ei hakkaks :)

      Mul on reaalne kogemus, kui lõppes lapse koolifondi leping (oli kunagi selline asi). Kuna laps ei saanud kohe raha nn üle kanda, oli välismaal, siis selleks ajaks, kui ta lõpuks sai asjaga tegeleda, oli õhku haihtunud 1700 eurot. See oli šokk.

      Ikka tasa ja targu, ja hajutades ja erinevaid variante proovides.

      Kustuta
  5. Pank helistab ainult sellepärast, et ta tahab sinu säästusid ise kontrollida.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!