Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 9. detsember 2019

Öö loomaaias

Mida teevad loomaaia loomad, siis kui inimesed magavad?
Tegelikult. Kell viis õhtul inimesed ei maga. Aga kui on detsember ja pime ja pilves ja taevast sajab seenevihma ja lund pole. Siis on küll selline tunne, et on öö.

Loomaaed korraldab taskulambimatku, et õhtustele loomadele saaks head und soovida. Ja kummaline on see, et kuigi suuremal osal loomadel on olemas katuse- varjualune, siis suuremalt jaolt armastavad nad kössitada väljas vihma käes.
Ammuksee oli, kui meie, inimesed samuti elasime pimedas, niiskes ja külmas. Pesime harva ja sel aastaajal oligi igal pool pori. Ja usun täitsa, et sellega harjubki ning see muutub loomulikuks ja elektrivalgustatud köetud tuba tundub umbne ja haavatav...
Sellised mõtted tekkisid. Et tegelikult on neid seal väljas vaadates kahju, aga vist ju ei peaks.

Väidetavalt armastavad loomad rutiini ja huvitav oligi vaadata, mis juhtub siis, kui täisest ootamatul ja suvalisel kellaajal tulevad inimesed ja tuleb valgus. Kust? Miks?
Kitsed tardusid. Elevant Carl sai kurjaks ja ajas end puhevile. Leopard ja ahvid ja linnud tulid uudishimulikult uurima, et mis värk on. Pesukaru ja jääkaru paotasid silmalaugu ning tukkusid siis rahus edasi....


giid rääkis, et tegelikult see päris liigikeskne polegi. Et näiteks tiiger on selline, kes kohaneb väga kiiresti loomaaia rütmiga, Kõigepealt puuripuhastus, siis söök, siis külastajad, siis tuttu. Leopard, seevastu, elab kõigi nende aastate järel endiselt oma metsarütmi. Öösel on jaht ja päeval on uni...:)

Mulle meeldib selliste ekskursioonide juures see, et anonüümsetest loomadest saavad persoonid, kel kõigil on oma nimi ja lugu ja iseloom. Saad teada, et pesukarude puuris on püksid tüdruku jalas
. Ja näed kuidas isane lumekakk üritab emast kaitsta, aga siis saab proual kõrini, lükkab mehe eest, et asi ise üle kontrollida. Kuidas üks elevandidaam on särtsakas ja temperamentne ning armastab esineda, teine, aga hoiab varju ja parema meelega ei näita ennast...

Ja veel üks huvitav nipp, kui tahate loomi näha, võtke kaasa pisike laps. Loomad kardavad meid, inimesi, kuna meie silmad on kõrgel. Kui silmad on looma kõrgusel, tundub see põnev ja turvalisem ja nad tulevad uudistama, et kes see neile vaatamiseks toodi.

Veel kaks laupäeva toimuvad loomaaias ekskursioonid. Tegelikult ma ei peaks reklaami tegema, sest inimesi oli niigi liiga palju. Aga kui on vaba õhtu, siis minge. Mõnus oli.

2 kommentaari :

  1. Oo aitäh!
    Ma olen korra käinud ja vabalt et tahan veel.
    Kas teid ka ei lastud sealt välja? :)
    Meil oli niiiii jutukas giid, et me lõpetasime kell 1 öösel...

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!