Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 20. märts 2019

päevapoliitiline kommentaar

Räägi meile, mis on reformi programm, mida reformierakond lubab?
algas mu hommik päev pärast valimisi küsimusega mitteeesti kolleegidelt.
Eeemm.. valimised olid eile, kas te programmiga tutvumisega pisut hiljaks ei ole jäänud?? :).. olin hämmingus

Nad olid väga häiritud reformi võidust ja tahtsid nüüd teada, kui hulluks elu hakkab minema.
Õnneks oli Kaja hommikul välja toonud põhilised erinevused ja mul oli väga hea seletada.

Maksusüsteemi osas on ilmselt maailmavaate küsimus, aga kuna paar mu kolleegi maksid sel aastal esimest korda juurde, siis tervitasid nad selle muutmist.
Kodakonsuspoliitikast ei julenud ma ausalt öeldes rääkida.

Ja kolmas teema, teeme lasteaiad eestikeelseteks meeldib neile väga. See käivitab mu kolleegide hulgas alati väga elava mõttevahetuse sellest, kuidas tänane 60% gümnaasiumis on mõttetu ajaraiskamine, mille käigus ei õpita mitte midagi ja näited lastest, kes õppides kümblusklassides ei saa selgeks matemaatikat. Nad on eestikeelse hariduse poolt.
Tõe huvides olin sunnitud tunnistma, et see eesmärk on kõigil, lihtsalt tee, kuidas selleni jõuda, on erinev.

Lõpuks, aga, selgus tõeline hirmu põhjus: nad ju teevad koalitsiooni ekrega..
peale mu pikka loengut ekre olemusest ja sellest, et nendega ei tee koalitsiooni mitte keegi, suutsin ma oma seltskonna maha rahustada.

Ja siis juhtus see... mis praegu toimub.


Üle pika pika aja oli mul sel korral valiku tegemine lihtne, Kui alati varem olen andnud hääle nn nõrgematele, lihtsalt selleks, et anda. Siis sel korral oli mul väga konkreetne soov. Ma tahan tagasi parempoolset majanduspoliitikat. Ratase valitsus mõjutas täiesti konkreetselt minu rahakotti, riigi rahakotti, mitu mu tuttavat kaotasid seeläbi töökohad. Kõige absurdsema muudatuse taga oli Isamaa, tulumaksuga on maksustatud nii hoiuseintressid  kui ka näiteks konkreetselt pensionikindlustus. Ehk siis mitte tulu, vaid minu reaalne raha, mille ma ise olen teeninud(ja sellelt makse maksnud), säästnud ja tegelikult tänu inflatsioonile ka kahju kandnud.

Kaja ei ole mu lemmikinimene, aga tema võit rõõmustas mind. Kas tõesti.. mõtlesin, saab Eesti esimese naispeaministri ja ... ei julge unistadagi, ehk saab ka valitsuses olema naisi.

Ma usun,et üks mu pettumuste põhjustest on selgelt seksistlik. Kaunite, noorte avatud mõtlemisega naiste asemel, istuvad läbirääkimiste lauataga mingid vanamehed. Mingid taadid arutavad aborditeemat ja seda, kuidas ülikool peaks toimima!!!

Kuna ma olen üsna põhimõttelage inimene, siis väärtuste teema ei erutanud mind niivõrd, kui protsess. Juba teist korda nihverdatakse endale võim. See võib olla juriidiliselt korrektne ja ehk ka poliitiliselt vajalik, aga minu jaoks on see midagi, mis ei ole vastuvõetav. Nii ei tehta. See on alatu.

Teine, millest ma üldse aru ei saa.
Inimesed on andnud oma hääle mingile erakonnale mingil põhjusel. Ja nüüd, kui see erakond on võimu lähedal, hakatakse rääkima, et kõik see, mis varem räägiti oli varem. Nüüd on teisiti. Kui mina oleks selle erakonna valija, oleksin tagajalgadel. Just sellepärast ma ju hääletasin, et sa olid reljeefne, ebaviisakas, poliitiliselt ebakorrektne "eufemismierakond".

Aga, olgu, see on nende valijate asi. See, kellele mina andsin hääle, kaotas võimu, säilitades lubadused, näo ja sisu. Ja minu poolt austus ning lugupidamine.

Kuni eilseni oli mul tegelikult ükskõik. Tegelikult pole vahet, me harjume, ehk natuke konservatiivsust vahele polegi halb..
ja siis ma vaatasin eile saateid "suud puhtaks" ning "esimene stuudio". Ja mul läks reaalselt süda pahaks. Seal toimus täiesti avalik normaliseerimine. Probleemide pisendamine. Vihakõne õigustamine.
Kuigi nende partnerid usuvad muutusesse, siis kumbki partei nägudest muutunud ei ole, ei ürita, ega soovigi.

Martini avaldused aborditeemadel võtsid mu lausa nõutuks. Kindlasti on Eesti riigikogus ka ülikonservatiivseid naisi. Aga ma tõepoolest tahan tutvuda naisega, kes hääletab sellise poliitika ja põhimõtete poolt. Kes annab hääle sellele, et "naistearstid ei tohiks tulla rääkima inimõigustest"


Ma arvan, et see koalitsioon tekib. Ma arvan, et ka president annab valistuse moodustamise Jürile.
Aga ma ootan huviga riigikogu hääletust.
Keskerakonnas on 11 ja Isamaal 1 venelane. Lisaks on neil ka mõned  naised. Ma tahan näha kuidas nad hääletavad.

Ja kui nemad on rahul...? Siis nii ongi.
Meie normaalsus on muutunud lihtsalt teistsuguseks. Ja on nüüdsest uus normaalsus. Naised kodus, abordid stigmatiseeritud, noored jätavad väliskogemuse, et mitte maksta õppelaenu, Lätis ja Soomes näitame passi, mitu tootmis- ja teenindusasutust sulgevad uksed, kuna ukrainlasi enam riiki ei lasta .. ja näis mis järgmised päevad toovad.

ja vaadakem helget poolt. Ma olen juba selles vanuses, et mind peaks rõõmustama lubatav pensionitõus + kus on keskerakond, seal on ka tasuta asjad.. Need 15 aastat elan ma üle ja siis saab must rikas pensionär :)


18 kommentaari :

  1. Reformilt saad ainult hinnatõusu millelt saavad kasu ainult suurfirmad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Loomulikult. Kasum ongi ju eesmärk :) mida suuremad kasumid seda rohkem investeeringuid. Mida rohkem maksutulu, seda suurem tugi hariduseke, tervishoiule ja infrastruktuuri

      Kustuta
    2. Eestis on rahapesumaa, kogu aeg kuuled kuidas see suur kasum ei jõua siia.

      Kustuta
  2. Kui programme lugeda, siis ainult Reformil on see vähegi realistlik. Praeguste koalitsioonikõneluste parteid on seni muudkui lubanud kõiki toetada (eriti jalgpalli :D ), huvitav oleks teada kas Eesti teeb riigivõla kasvatamise alal maailmarekordi, sest nad nimelt leppisid ka kokku mitte tõsta maksusid. Või äkki ollakse arvamusel, et kui natuke palvetada küll siis raha hakkab tulema: taevast, Moskvast, Brüsselist, ... :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mis Moskva ja Brüssel ?! :) Trump pidi raha andma :)

      Kustuta
    2. Ups, tema unustasin täitsa ära. Tüübil praegu kiire müüritöö käsil, vaevalt teab kus E-Stonia nimeline Balkani riik asubki :P

      Kustuta
    3. tsiteerime asjatundjaid:
      "Valges Majas on töös plaan nõuda oma liitlastelt, kelle territooriumil on ameeriklaste sõjaline kohalolek, kogu selle kohalolekukulu kinnimaksmist pluss veel 50% nö. katuseraha."
      - Kaur

      Kustuta
  3. Inimestel on teised mured kui programm.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Suurim mure on mõtlemisvõime ja reaalsustaju puudumine ning populistide propaganda õnge minek. Aga nagu öeldakse, demokraatlikus riigis on iga rahvas oma valitsust väärt. Kui rahvas andis oma hääled nii, et parteid selliselt manipuleerides valitsuse saavad moodustada pole kedagi teist süüdistada oma lihtsameelsuses. Loodetavasti järgmine kord (ja loodetavasti enne 4 aastat) mõtleb rahvas järgi kelle poolt mõistlik hääletada.

      Kustuta
  4. Ma kardan, et päris palju on neid, kel on hea meel, et plikal vaip alt ära tõmmati. Tehku rohkem lapsi või miskit, mitte ärgu ronigu meeste mängu mängima.

    Muus osas... olen kõigega nõus. :(

    VastaKustuta
  5. Olin algul väga ehmataunud, et kuidas nii saab. Aga on ennegi saanud, kui valimised võitis Kesk, aga valitsuse moodustasid reformikad. See, et Ratas ei tahtnud peaministritoolist loobuda, käivitaski sellise koalitsiooni.

    Aga pettunud olen ma Isamaas ja loodan, et seda on ka nende valijad. Kes oleks arvanud, et nemad eelistavad koalitsiooni, kuhu kuulub EKRE, selle asemel, et moodustada valitsus reformi ja sotsidega. Usun, et see valik maksab neile mõne aja pärast kätte.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kes oleks arvanud, et Isamaa eelistab koalitsiooni, kuhu kuulub Keskerakond… Tõesti hakkab tunduma, et vali keda tahes, valitsus tekib ikka mingite täiesti müstiliste asjaolude tõttu, millele valijal mingit mõju ei ole. (minu tunne EKREga seoses on nende tekkest kuni siiamaani siiras jahmatus, ja seetõttu ei oska ma neist üldse midagi väljendamisväärset arvata)

      Kustuta
  6. Reformarid kilekottidega on väga sobiv seltskond taas võimu juurde lasta.

    VastaKustuta
  7. Kui Kesk võimule ei pääsenud, siis olid kõik enamvähem ühel meelel, et see on Eestile hea. Siis oli nii, praegu on teisiti. Siis ei oldud nii lõhestunud ja kibestunud.
    Eesti ühiskond on nii meestekeskne. Nad(mehed) ei elaks seda üle, kui ühel ajal oleks Eestis naispresidendi kõrval ka naispeaminister.

    VastaKustuta
  8. Mingisugune seksismi lähenemisnurk väga ei päde, ega see Kaja Kallas mingi eriti sümpaatne kriit ole (inimestele massina ei meeldi inimesed, kes liiga targad tunduvad, "Nudge"), kuid mind isiklikult ajab ikka üsna ebaratsionaalselt närvi see, kuidas alati pröögatakse, et mine valima, su hääl loeb, sa oled halb inimene, kui valima ei lähe (jne). Ja siis ma käisin pika hambaga valimas (sest valida polnud õieti kedagi). Valisin konkreetselt eesmärgiga Kesikutest lahti saada ja vähendada EKRE poolt vahule aetud massi (mul ka paar tuttavat, kes paduEKREistid, paraku intelligentsiga väga ei hiilga, isegi programmi ei viitsinud süveneda aga no need mustad noh...) häälte mõju (et kui ma ei vali, siis valivad nemad). JA MIS SELLE PEALE JUHTUS??!!!
    Viimane kord kui valima lähen...

    VastaKustuta
  9. Reformiga on pahasti seni, kuni Siim ja Kaja Kallas perekond Alyevite (https://en.wikipedia.org/wiki/Ilham_Aliyev) moodi Eesti Vabariigi asju püüab otsustada.

    No mis mõttes tuleb Siim Kallas, lollaks irve näol seletama, et 'jah, helistasin Helmele küll. aga mis siis'?

    Reformile on vaja professionaalseid poliitikuid etteotsa, kes hea programmi teoks teeks. Ei ole ju võimalik toimetada asjalikku poliitikat poisikesega, kes hiljuti alles plaktateid kleepis ja järsku peaministriks sai. Samuti ei maksa Kallase nimi mitte midagi.

    VastaKustuta
  10. Reform on sotsideks muutunud.

    VastaKustuta
  11. Kõige suurem heameel on mul selle üle, et Eesti 200 Riigikokku ei pääsenud.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!