Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 14. august 2017

Dieet meestele. Söö nagu sinu naine

Soovid kaotada lühikese ajaga mitu kilo!? See on imelihtne!
Mul on pakkuda superdieet, milleks ei pea mitte midagi tegema :) :) :)

See postitus on suunatud väga konkreetsetele inimestele.
Juhtumisi sain teada, et M, V, T  ja A alustasid dieediga.
Mu meelest kenad traksis mehed, aga vot, neid endid häirivad paar lisakilo.


Vaatan ja mõtlen. Nende meeste kõrval on kenad saledad vormis ja normis naised.
Miks on meestel probleem.
Minu empiirilised katsed sõltumatus instituudis näitavad: mehed söövad teisiti kui naised.
Ei ole vaja pulbreid. Ei ole vaja karme piiranguid.
Söö nagu sööb su naine.
Korras :)

  • Ära karda kartulit. Kas tead, milles on kõige vähem kaloreid? Kas keedetud kartulis, tavalises valges riisis või valgetes makaronides?  Õige vastus: kõige lahjem on kartul (100 g ca 75 kcal/ riis ca 130 kcal / pasta ca 106 kcal. NB!Söltub sordist ).
    Valku on kõige rohkem makaronides, aga kui eesmärk on väiksem kaal, siis ära kartulit karda. Ma kordan. Keedetud kartul.
    Ja kui pole just kevadine kartul, siis ära piina perenaist kartuli koorimisega. Koorega kartul on veel parem. Kui armastad riisi ja pastat, siis vali täistera. nagu valiks sinu naine.

    Jah, ma tean, et sul on nõukogude armeest siiani psühhotrauma. Aga usu. Õigesti valmistatud tatar ja hirss on imemaitsvad.  Ja vanad eestlased sõid ülepea üldse hoopis odrakruupe, ube ja naerist :)
  • ära joo õhtul õlut. Ja üldse on alkohol väga kaloririkas. Mida kangem, seda kaloririkkam. Kui päris lõpuni aus olla, siis suurim kurja juur on see, et alkohol paneb sööma, näksima. Ja usutavasti ei näksi sa õlle kõrvale porgandit, vaid juustu, küüslauguleibu, kartulikrõpse, pähkleid...
    Vaata oma naist. Tema näksib ka. Aga puuvilju. Tõsi, see kilo mureleid annab talle 120 g suhkruid ja ega maks ka selle üle ei rõõmusta. Aga ikkagi. Rohkem kiudaineid ning vitamiine ja vähem rasvu.
  • Ära kalla valmistoitu üle hapukoore, majoneesi või ketšupiga. Esiteks solvad sa sellega perenaist. Teiseks tapad toidu maitse. Ja kolmandaks saad mõttetut lisaenergiat. Kõik kolm on head ja omal kohal. Aga õiges kohas ja mõistlikus koguses.
  • Õpi süüa tegema. Teades tehnoloogiat on kergem teha valikuid. Võta või koogid. Liivataigen koosneb suhkrust, võist ja jahust. Lehttaigen jahust ja võist. Biskviit munast, jahust ja suhkrust. Sinu naine teab seda ja seepärast valib õige koogi...:)
  • Vaata mida su naine lihaga teeb: kanalt koorib naha ja lihalt lõikab peki.
    Minu isiklik personaalne nipp. Ürita vähemalt paar kuud süüa liha maksimaalselt üks kord päevas. See on keerulisem, kui arvad.
    Aga väga huvitav väljakutse. Valku saab (kodu)juustust, munast, kalast, kaunviljadest, teraviljadest.... annab nuputada. ( ja õpi ise süüa tegema)
  • Täna sööma asudes võrdle taldrikuid.  Jah, neil on toiduained erinevates proportsioonides. Naised söövad rohkem köögivilju. Nii minu empiiriline katse, kui ka ametlik statistika kinnitab : eestlased söövad liiga vähe köögivilju ja liiga palju liha..
    Ei ole võimalik, et sulle ei maitse mitte ükski köögivili. Midagi sulle ju ikka maitseb. Porgand? Kapsas? Kurk? Tomat?....
  • Kui õhtustel sõitudel kipub roolis uni peale ära osta Olerexist tortillat. Osta beebiporgandeid. nende ragistamine peletab une. Garanteerin
  • Ära söö jääke. Leia endas mees, et öelda naisele ja ämmale: sõda lõppes 50 aastat tagasi, nälg oli viimati 25 aastat tagasi. Inimkond on vahepeal leiutanud sügavkülmiku ja jäägid saab homme tööle lõunaks kaasa võtta. Sina ei pea olema see, kes sööb viimase lihatüki, no ainult üks amps tee ometi kauss tühjaks jne.
  • Ära raputa toidule soola enne, kui oled seda maitsnud. Üleüldse, õpi ise sööki valmistama ja tee oma maitse järgi.
  • Piim, keefir ja mahl ei ole (janu)joogid, vaid söök. Nende toiteväärtus on lihtsalt nii kõrge, et võta neid kas magustoidu või vahepalana.
    Mul on tuttav toitumisnõustaja, kes räägib üsna sageli. Tuleb ülekaaluline, arutavad ta menüüd. Joon piima, räägib patsient, No väga hea. Tubli.
    Ja siis jutu käigus selgub, et joob küll. Aga liiter päevas. Sööb küll jogurtit, aga 400 g korraga.
  • Eelmisest punktist jätkates. Kõik sõltumatud katsed üle maailma on näidanud. Söödava toidu kogus ja taldriku suurus on võrdelises seoses. Ehk siis võta väiksem taldrik. Kui kõht jääb tühjaks, saad alati juurde võtta.
  • Keskendu toidule. Sa võid süüa mida iganes sa armastad ja mis maitseb, aga naudi seda 100%. Ja sa märkad, et kogus ei pea olema kilo. Piisab oluliselt vähemast, et saada elamus, nauding.
    Lisaks. Kui loed samal ajal lehte, vaatad telekat, surfad netis.... solvad kokka ja su aju ei saa õigel ajal täiskõhu signaali.
    Seega, Söö söögi ajal.
  • Kõik su naiskolleegid joovad vett, eks?  Ma ise pole suurem asi veejooja. Aga vesi annab kaks olulist nippi.
    Esiteks ajab organism sageli sassi janu ja nälja. Kui tunned nn valel ajal, et tahaks näksida, joo hoopis vett. Ja kui ikka süüa tahad, siis söö.
    Ja teine, vesi täidab kõhtu. See on vana nipp, et joo enne sööki, siis mahub vähem



Kuigi ma kirjutasin selle konkreetsetele inimestele mõeldes, tahan ma kindlasti üle rõhutada, et inimesed on erinevad, inimeste ainevahetused on erinevad. Mina ei ole ametilt toitumisnõustaja.
Nii, nagu sa ei anna oma autot parandada inimesele, kes on " ise autoga sõitnud" ära kuula toidunõuandeid suvalistelt tüüpidelt.

Eestis annab toitumisnõustjate kutsetunnistust välja Kutsekoda.  Kõiki muid dokumente, sh pr.Sootsi kooli lõpetajaid võta reservatsiooniga. Ja kui pole kutsetunnistust, siis võiks nõuandjal olla pigem medistsiini- kui kehakultuuritaust.

Aga. Kui uskuda kalli raha eest tehtavaid geeniteste, siis on eestlased võimalik jagada neljaks. Seega, võttes iga dieedi proovimiseks kolm kuud, on sul aastaga selge, mis on just sinu rida.
(ja raha võid kanda minu kontole :))



12 kommentaari :

  1. Amen :)
    See juurikate osakaalu tõstmine on kõige keerulisem. Ja regulaarne söömine ka. Minu põhijama on see, et ma ei viitsi õhtul korralikult süüa teha ja päevamenüüd läbi mõtelda.
    Lisaksin seega omalt poolt - regulaarsus ja mitmekesisus. Minu meelest organismile meeldivad üllatused. Mul lähevad kilod just siis kui ma üritan nädala lõikes palju varieerida ja süüa-valmistada selliseid sööke, mida ma muidu reeglina ei teeks. Ma olen kiiretel eluperioodidel rutiiniori, seega minu keret on kerge üllatada. Kahjuks läheb see mul meelest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, see on väga õige ja terane tähelepanek, millega ma nõustun. Ka mina olen märganud, et dieedimuudatus toob alati kaasa ka kaalumuutuse.
      Vahel mõtlen, et äkki nn dieedid ei teegi midagi. teebki see, et inimene muudab toitumist. Et tegelikult pole vahet mida mille vastu vahetada ...:)

      Kustuta
  2. Huh. Minu kombel liiter keefiri korraga ära juua (otse pakist, et ei peaks tassi pesema) ei olegi siis okei? Krrrrt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kõik mis teed ja meeldib on okei.
      Lihtsalt 1 kg keefiri s.o. ca 520 kcal. Pisut rohkem kui
      veerand keskmise naisterahva päevasest normist. Sa teed palju füüsilist, Sul kulub rohkem.

      Kustuta
  3. Vastused
    1. eksole :) kuigi ega siin üldistada ei saa. Mu paar tuttavat allakolmest toituvad peamiselt suhkrust :)
      ( aga ega samamoodi ei saa üldistada meesta/naiste söömisi :))

      Kustuta
  4. Üldjoontes nõus, ma kah kaalulangetaja, aga liha meeldib liiga palju, et seda ainult kord päevas süüa. Minu puhul andis tulemusi veelgi lihtsam ja vähem pingutust nõudev versioon, lõpeta õhtune õgimine, vähenda toidu ja õlle koguseid, söö ja joo aeglasemalt ning nautides - samas inimesed on erinevad.
    P.S. Ära solvu aga kunstikauge inseneri jaoks on su illustreeriv foto küll väga kaunis aga tundub nii toidu kui sööja narrimisena (nagu üks mu tuttav udupeenes restos kelnerile ütles: ma tulin sööma mitte kunstinäitusele :D ) - taldrik ilmselgelt liiga suur toidukoguse jaoks mis mahuks edukalt alustassile :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Haa ...:)
      nagu minu isa. tegi restoranis skańdaali, et miks tal on taldrik ainult määritud ja kus on leib ja kartul...:) :)

      oh mehed, See on kunst :) :)

      Kustuta
    2. Ekstaole, tuntud tõsiasi, kunst ei täida kõhtu :P

      Kustuta
  5. ma sain siit just teada, et on olemas selline asi nagu kanalt nahakoorimine... kuigi oleks nagu naissoost.

    teisest küljest tundus kuni kommentaaride lugemiseni, et mis mõttes peaks raske olema "ainult" üks kord päevas liha süüa (see tähendab ju iga päev lihasöömist). nii et vbla need asjad on kuidagi seotud.

    A kui Indigoaalase kogemust mööda aitab alla võtta liha vähendamine söögisedelis, ja üldiselt arvatakse, et liikumine on kah hea, siis saaks ju lihtsa valemi - liha on maitseaine, mitte põhitoit; auto on luksus, mitte liiklusvahend - ja kilod kukuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh peresid, kus tuleb tüli majja kui ühisel söögikorral (enamasti siis õhtusöök) ei ole liha ja kartulid laual.
      Ise ostan liha suht harva, ma ei viitsi eriti mässata :p

      Kustuta
  6. Ühinen notsu asjaga,
    mingil arusaamatul põhjusel,
    ilmselt on sildid riiulitel segamini läinud,
    sellest mõisnikke köögis töötamise ajast, ei tea,
    aga maitseaineid, nagu liha sool ja suhkur,
    õgitakse ikka imelikult palju siiamaani.

    See on uskumatu kogus seedimata liha,
    mida situtakse metsa alla eestimaa suves.
    Samas, see ongi ju eestimma ilu ja võlu :D

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!