Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

esmaspäev, 17. juuli 2017

Minu vale arvamus ja õiged arvamused

Ma olen ka varasemalt mänginud mõttega, mis juhtuks, kui ühendada kaks erinevat meediaruumi.
Kuna ma olen aktiivne raadiokuulaja, siis on lahe, et on tekkinud sama võimalus ka eestikeelses meedias.
Pühapäeval kell 12 algab Raadio 2s saade Olukorrast riigis ja peale seda Vikerraadios tuleb kohe otsa Samost ja Ruussaar.

Kui üks saade räägib sellest, et
"laulupidu on piinlik natsionalistlik  21. sajandisse sobimatu üritus, mida Euroopa küll meist mõtleb; Eestis tuleks anda venelastele rohkem võimalusi emakeeles rääkida ja haridust saada; mis see sõna nüüd küll eesti keeles oli, ei tule praegu meelde... inglise keeles on nii"
siis teine räägib täpselt vastupidi.

Igaks juhuks täpsustan, et tegemist pole täpsete tsitaatidega, vaid minu üldistusega foonist ja tonaalsusest.

kunagi kirjutas mulle keegi ühe mu kommentaari alla, et ei, nii ei ole. Sa mõtled valesti. Valesti.

Ühes neis saadetes on see tavaline. Saatejuht ütleb kaaslasele, et too mõtleb valesti.



Huvitaval kombel, olles ise tavaliselt eriarvamusel. Tundub mulle, et see saatejuht, kes enda meelest mõtleb õigesti. Mõtlebki õigesti. Kaasaaegselt. Praegu eriti moodsalt ultravasakpoolselt.

Ja nii nagu ta kaassaatejuht mõtleb väidetavalt valesti. Nii tundub ka mulle, et ma mõtlen valesti. Valesti kui nõuab ühiskondlik arvamus.

 saades neid signaale hakkame me tänu
meediafoonile vähemalt avalikult nn õigesti mõtlema.
raha ei tee õnnelikuks. Muidugi, kõiki põgenikke peab aitama, ekre on nõme ja Jana Toom ei ole kremlimeelne jne.
Häda ja õnnetust, kui sa peaksid töötma avalikus ametis. Siis on õigesti mõtelmine veel eriti kriitilise tähtsusega.
ma ei taha öelda, et kõik teesklevad. kindlasti mitte. Aga tunnistage, ikkagi tekib paratamatult mingi " hea toon" , "õige arvamus".
Isiklikul tasandil võime ajada selle kaela, et me suhtleme sarnaste inimestega. Aga laiemal tasandil on paratamatult samuti mingi nn peavool, õige arvamus ja nii on normaalne.

Mistõttu on tohutult värskendav kuulda samal päeval kaht täiesti erinevat maailmavaadet. Soovitan.

Elagu sallivus. Maha kõik, kes mõtlevad teisiti.
(Riigimehed)


3 kommentaari :

  1. Ei ole "õigesti" või "valesti" mõtlemine, on erinevad maailmavaated. Ega keegi meist "meelega" valesti mõtle, erinevate vaatenurkade alt näeme maailma asju täiesti erinevalt. Eestlasele on enamasti omane Eestile kasulik vaatenurk mis kindlasti ei lange kokku ameeriklase, venelase, juudi, moslemi või neegri vaatenurgaga kuna neil kõigil on erinevad väärtushinnangud. Julgen arvata, et eestlaste omad on lähedasemad lääne kultuuriruumile, eriti Põhja-Euroopa vaadetele. Eks igaühele tundub, et tema vaadetega mitte kokkulangev arvamus on kas ekslik, vale või lausa kuritegelik. Muideks maailma verisemad türannid nagu Stalin, Hitler, Putin, Saddam, ... arvasid et on suures plaanis inimkonna või vähemalt oma rahva päästjad, ehkki mõningaste ebaoluliste ohvrite hinnaga, maailma enamus arvas paraku teisiti.

    Seni kui ühed ei tule teistele jõuga oma vaateid peale suruma, ei tohiks probleeme tekkida. Paraku kipuvad nii riikide kui parteide puhul suured ja tugevad arvama, et neil on ainuõige maailmavaade mida vaja kõigile teistele jõudumööda peale suruda. Pisikestel ei jää muud üle kui valida võimalikult lähedaste vaadetega suur sõber seni kui valida lastakse.

    VastaKustuta
  2. Olen "Olukorrast riigis" kuulanud 11. klassist alates, aga Lobjakas mulle raadioeetris ei istu. Kohe üldse mitte. Ometi panen ikka iga nädal podcasti käima, sest olen nii alati teinud. Samas võiks väita, et Lobjakas on just ääretult andekas saatejuht, sest tema "Olukorrast riigis" on tõesti ainus raadiosaade, mis on pannud mind tänaval omaette kõva häälega turtsuma. Külmaks see kohe kindlasti ei jäta.

    PS. "Kui üks saade räägib sellest, et
    "laulupidu on piinlik natsionalistlik 21. sajandisse sobimatu üritus, mida Euroopa küll meist mõtleb; Eestis tuleks anda venelastele rohkem võimalusi emakeeles rääkida ja haridust saada; mis see sõna nüüd küll eesti keeles oli, ei tule praegu meelde... inglise keeles on nii"
    siis teine räägib täpselt vastupidi." <-- paremini ei saakski nende saadete tonaalsust kokku võtta.

    VastaKustuta
  3. "Vihkan rassiste ja neegreid" :)

    "Sa mõtled valesti" võis olla minu komm, mispuhul seal oli ka tugev doos irooniat sees. Mis võis netis kaotsi minna.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!