Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

kolmapäev, 31. august 2011

Kuidas toita 15 euroga nädalas ära kaks inimest?

Esitas ühes foorumis keegi küsimuse. Jah, teoreetiliselt on vastus jaatav, kuna näiteks kartulikilo maksab 0,35 euri, ehk siis 15 euro eest saab 42 kilo, millest kaks inimest saab nädalaga söönuks küll ja veel.
Pigem on küsimus, et kas selle raha eest saab söönuks tervislikult. Kuna ma ette eeldasin, et vastus on "ei", siis muutsin lähteülesande niipidi, et antud eelarve eest peaks ära toitma ÜHE inimese. Vaadake, mis välja tuli.

Niisiis lähteülesanne- eelarve 15 eurot, toita üks inimene. Päevane kaloraaz  tuleb selle ostunimekirja järgi 1600-1700 kcal sõltuvalt konkreetse päeva menüüst. Kui sporti ei tee, saab hakkama kenasti.
Eeldame, et inimene elab linnas ning tal pole maavanaema ja "õunauputust", Kogu toit tuleb poest.

Toitainete proportsioonid võtsin Sille blogist, kuna lahke google otsing andis selle esimese vastena. Ilmselt ja kindlasti neid proportsioone muudetakse ikka ja jälle, mistõttu  vast need pole viimased-viimased. Aga mulle tundusid loogilised ja kui eelarvet vähe, siis pole kohta pirtsutamiseks.  Puuduolev 2-3 % on toidupüramiidis mõeldud vee ja maiustuste peale, mida ma eelarvesse ei pannud.

Järeldused?
Väidetavalt on kusagil Eestis ulmelised turud, kus müüakse odavat kaupa. Tõsi, ma tervet linna läbi ei traavinud, vaid astusin lähimasse poodi ja turule. Minu järeldus- poest (antud näites kasutataud Maxima hinnad) saab kaupa odavamalt. Turul oli soodsam ainult liha ( mida sai osta lahtiselt st kaalukaubana) ning erinevalt poest, oli müügil värsket kala. Konkreetsel päeval kilu (1,25) ja särg (1,50).

Kindlasti soovitus- kui su eelarve on kitsuke, siis pane oma FB seinale teade selle kohta, et võtad lahkelt vastu kõik sõprade ülejäävad õunad-kurgid-tomatid. Sa ei usu, kui paljudel neid tõepoolest üle on! Paku ennast kaasa igale seltskonnale, kes metsa seenele-marjule minemas. Ning sünnipäevaks telli lillede asemel maitsetaimede potikesi, maitseaineid, kohvi, mett ja kommi.

Kõige suurema osa eelarvest võtsid ootuspäraselt kala-liha-munad-piimad.
Menüüd koostades jõudsin tõdemuseni (MOTT), et üksiku inimese elu on ikka pagana kallis. Kes müüb sulle poes 100 grammi kaerahelbeid? Seega on suur osa hindadest ka teoreetilised- need tooted, mis tuleb paratamatult osta korraga ja suure pakiga on märgitud tumedama sinisega.
Aga eeldades, et inimene jätkab söömist ka järgnevatel nädalatel, siis tuleb lihtsalt planeerida ja kulutused hajutada pikema perioodi peale. Soodsama hinna saab üldjuhul suurema kotiga/ pakiga. Suur sügavkülmik on üksiku ja mitte eriti jõuka inimese kodus MUST BE.

Selgituseks veel, et kala hind on antud kalkulatsioonis võetud suht loominguliselt: keskmise kalakonservi (240 g)  kg hind on 1,83; külmutatud pangaasius oli 2,53/kg; heeringat saab osta 1,3 kg panges hinnaga 1,96/kg- jagub ikka nädalateks..., samuti vürtsikilu 800 g pakendis on kilohinnaga 1,86.
Külmutatud kanasupikogu on võimalik osta hinnaga 1,47 ning lihakonte 1,24- iseaasi, milline on selle ostu toiteväärtus. Kui aga liha kontidel piisavalt ja külmikus ruumi, siis on võimalik nende ostudega eelarvet kahandada/ mahtu suurendada.

Hinnakalkulatsioonis pole hetkel kohvi- mis annaks nädala eelarvele juurde 0,60 ( Luxus 8,56/ kg), juua tuleb kahjuks vett... alternatiiv on tee- Herba  piparmünditee 20 pakikest maksab kokku 0,52 eurot.  Eelarvest puuduvad ka maitseained ning ehk lusikatäis toiduvalmistamiseks vajaminevat jahu, tärklist, hapet vms.

Ehk siis kokkuvõtteks.
7,50 eelarvega on keeruline toime tulla- siis kaotaks mõne toitaine proportsioonides väga oluliselt, aga 10 eurot inimese kohta on täiesti reaalne ja võimalik saavutada tervislik menüü.
näidismenüü leiab ka siit

2 kommentaari :

  1. Aga kui end vähegi liigutad, lendavad need arvutused kus kurat.

    1600-1700 kcal on üks keskmise pikkusega trenn. Vähemalt pulsikellade arust.

    Ma muidugi ei tea, kui hästi need treeningu energiakulu valemid ja toidu energiasisaldus omavahel kokku klapivad. Ühelt poolt on kirvereegel, et 10 km jooks nõuab 1000 kCal. Teiselt poolt - inimese keskmine töövõime on umbes 200 watti, see tähendab umbes 200 kCal tunnis.

    Igatahes tunduvad su kogused naeruväärselt väikesed. Mis tegelikult tähendab tõenäoliselt seda, et me (kõik) sööme väga palju rohkem kui vaja.

    VastaKustuta
  2. Vaata ka:
    http://ieska.wordpress.com/2010/01/14/kuidas-1031-eeksuga-nahka-toorena-hoida/

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!