Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

reede, 27. mai 2011

Kuidas Venemaal hakkama saada

Laialt on levinud komme, et noored mehed ja naised pakuvad ühistranspordis oma istet vanuritele, rasedatele ja invaliididele. Kui te seda ei tee, siis järgneb sellele kohapeal avalik hukkamõist teiste reisijate poolt. Noorem põlvkond on hakanud ühistranspordi-galantsust kaotama.

Venemaal oodatakse meestelt, et nad maksaksid restoranis arve. Arve pooleks tegemisele vaadatakse viltu. Lääne naised võivad olla šokeeritud või meelitatud, olenevalt nende suhtumisest sellesse, kui neile avatakse uksi, aidatakse bussi pealt maha ning nad ei pea tegema füüsilist tööd.

Tsitaadid on pärit Marc Bennettsi raamatust Silmaringi Reisijuht TOP10 Peterburi .
See oleks koomiline, kui see poleks traagiline. Mina siis olengi juba see "vanem põlvkond". Dinosaurus, kelle elementaarne ja enesestmõistetav käitumine on raamatusse pandud, kui midagi eksootilist ja ebatavalist...Kas pole kurb?
Minu põlvkond võttis eeskuju Vana Kooli Eesti Wabariigi kasvatusega Prouadelt ja Härradelt. Kuidas meid kutsuma hakatakse? Nõukaaegsed Lapsed, kes on olnud timurlased* ja kes veel mäletavad Lenini õpetusi**? Või mida?


Sõnastik noortele:
* timurlane- Arkadi Gaidari jutustusest "Timur ja tema meeskond" alguse saanud üleliiduline liikumine. Timurlane abistas tänu ootamata vanainimesi, sõjaveterane, tegeles lastega ja aitas tüdrukuid-naisi. Samuti olid timurlased rohelised: kustutasid asjatult põlevaid tulesid ja keerasid kraani kinni. Kogusid vanapaberit ja- metalli, taarat, ravimtaimi, loomadele tõrusid.
** Lenini õpetused:
Katsugu mul lüüa keegi nõrgemaid, 
Lenin ütles ikka kaitse nooremaid.

7 kommentaari :

  1. Paraku nii ongi ja me olemegi dinosaurused... Bussis istet pakkuda - no ärge tehke nalja... Ma mäletan kahjuks väga hästi, kuidas seitse aastat tagasi bussis mu viimast otsa rasedale tütrele, kes istekohta soovis, kähvas umbes sama vana blondiin: "Oma viga, et rasedaks jäid!" Õnneks olin mina kõrval ja käratasin kohe, et mingu öelgu seda oma emale! Terve bussitäis pahvatas naerma ja istekohti oli äkki rohkem kui vaja...

    VastaKustuta
  2. Mina olin pubekaeas ka üsna ebaviisakas ja hoolimatu teiste suhtes. Ise sisimas alati jubedalt häbenesin kui mõni vanem inimene mu kõrval püsti seisis. Ükskord mängisin suisa uimas narkomaani, et oleks loogiline põhjus mitte püsti tõusta. Ilmselt oli häbi viisakas olla, kiitus ära teenida vms. Nüüdseks olen sellest üle saanud ning ehk on lootust ka teistel nooremas eas ülbetel. Iseasi, kas enne ei jõua kätte aeg kui neile endale kohta tuleks pakkuda...
    Naiste "teenindamise" komme vast ka ära ei kao, meil ei ole radikaalne feminism eriti hästi kanda kinnitanud. Äkki saadakse aru, et naissoole see mingit kasu küll ei too?

    VastaKustuta
  3. Hmm... Dinosaurused... Mnjah...

    Hea tekst. Täna tõmbas tähelepanu just tänu sellele, et sain ka lõpuks välja selle, mis mind istepakkumise juures häirib. Tõsi - natuke teise nurga alt, kuid eks need teised nurgad tulevadki meie eemaldumisest endisest nn galantsusest.

    VastaKustuta
  4. Mind on ka õpetatud alati istet pakkuma ja nii sõitsin mõnikord pooltühjas bussis kasvõi püstiseistes, et igaks juhuks mitte tekitada olukorda, kus mõni vanem inimene istuda tahab ja mina ees olen :)
    Aga teisalt... 22 aastat tagasi, noore raseda naisena, istusin Tallinnas väga täis bussis ning minu pihta sihiti tigedaid nooli ja paar vanemat prouat pahandasid, miks küll noored istuvad! Paistab, et rasedaid ei peetud siis ka istumise vääriliseks :)
    Ning hoopis teispool maailma kogemus... jälle rasedana 16 aastat tagasi... ega mulle kergesti siingi istet pakutud. Kui, siis rohkem need, kes ise kunagi rasedad vist olnud :) Neid kordi võib küll vaid ühel käel üles lugeda ning ma käisin ju iga päev tööl! Leian, et siingi võiks palju rohkem viisakust olla just vanematele ja nõrgematele istekoha pakkumise osas.

    VastaKustuta
  5. mul on tegelikult vahel koolilastest kahju, kui nad on niigi õudselt suure raske kotiga ja siis saavad pensionäridelt sõimata, et nad a) istet ei paku, b) ometi juba kord maha ei istu ja jalus töllerdavad.

    VastaKustuta
  6. ot aga kas te vaatate tõesti viltu, kui restoraniarve tehakse nt pooleks? või juhtumisi naine maksab? minu arust on loogiline, et kui ühel ei ole eriti raha, siis maksab teine, ükskõik kumb see juhtub olema. Mul on meeles õudselt piinlik siblimine ühe sellise poisiga, kellega ma lühikest aega käisin: läksime pitsat ostma, mul raha küll, temal mitte. ja siis pidin ma salaja raha laua all tema käte nihverdama, et tema saaks uhkelt maksta. Ma ütleks sellise olukorra kohta küll, et totter.

    VastaKustuta
  7. Arve osas sõltub. Mul on põhimõte, et kes kutsub, see maksab (nt ärilõunad). Peres pole vahet, kel raha kaasas, see maksab.
    Noorte poistega ma enam (kahjuks:)) väljas ei käi, aga olen aru saanud, et noortel on asi demokraatlikum jah

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!