Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 26. mai 2022

3 teadusuudist

Olen siin vahepeal teinud paar revolutsioonilist maailmamuutvat avastust.
Esiteks. Plastikkarbid( säilitus/külmutus). Mul on nad kenasti ühes suuremas kastis. Et ära mahuks, siis nagu matrjoskad- suurem all, väiksemad sees.
Aga, mingil põhjusel läheb alati vaja just seda kõige suuremat, alumist ja niimoodi ma tuhlan kõik jälle segamini. Ühel kenal hommikul toimus heurekamoment. Ma võin nad panna ju tagurpidi! Kõige suurem on pealmine ja väiksemad selle all.

Teine alustalasid raputav avastus oli, et mu unetsüklid on 3,5-4 tunni pikkused. Juhul, kui ma mingil põhjusel öösel ärkan, toimub see alati poole kolme- kolme ajal. Ja kui ma nn äratuskellast edasi magan, siis samuti ca 3,5 tundi.
Kahjuks on selle empiirilise katse praktiline pool veel testimisjärgus. Aga kindlasti on võimalik leida sellele rakendus, mis muudab maailma.

Kolmas teadusuudis pärineb tegelikult KK-lt, kes kevad-talvel ( miks mitte talvkevadel? mis on ju õigem?) uhkustas, et kasvatab tomatist taimi :) Loomulikult pidin ma ka seda proovima. Ja see töötab tõesti!! Lõikad tomati pooleks, katad mullaga ja voila- tuleb taimi, mis mühiseb.  Ma ei saa üldse aru, miks ma seemneid olen ostnud, kui ma tarbin kilode kaupa tomateid ja sealt tükike näpata on nii lihtne. 

Tõsi. Sageli on sordi nimeks " Poola", või " Hollandi".. seega, tuleb olla avatud ja positiivne ning loota, et tegemist pole paari meetri kõrguse taimega ..:)


Ootame nobelit.

20 kommentaari :

  1. Selle tomatitaime-värgi eest ma annaks kohe kasvõi kaks nooblit!
    Aga ma, blondiin, hakkasin edasi mõtlema... et teadupärast rannarahvas paneb ju tomatitaime alla paar-kolm räime, et äkki paneks lihtsalt aknalauale paar karpi räim tomatis...
    /ma tean, et läks väheke lappama, aga no ma ei olegi pärast seeni enam päris normaalne/

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga hea mõte ju, pole vaja kasta ega kasvusid noppida :) aga tekitab järgmise küsimuse. Kuidas eemaldada aknalaualt kass?! :) :)

      Kustuta
    2. Kuidas eemaldada kassi kõrval kihelev leivanukiga ning kahvliga meeskodanik?:)

      Kustuta
    3. Kas ma saan õigesti aru, et räim-tomatiga kaasneb ka kass ja mees?

      Kustuta
    4. Jah, Kertu, need on ( kahjuks?) komplektis:) nagu breznevi pakike. Kui ei taha tomatit kasvatada, vaid valid lihtsama variandi, saad topsiga kaasa kassi ning leiva ja kahvliga mehe. Nii et mõtle hästi järele :) :)

      Kustuta
    5. Absoluutselt! Tahad omale kassi ja meest, siis pane ainult räim+tomat aknalauale ja kohe saad ka kassi ja mehe!

      Kustuta
    6. Seda, et... teil oli kollektiivne seenesöömine seal Mae juures? :)

      Kustuta
  2. Kevad-talv, talv-kevad:
    Miks on "suur valge kauss", mitte "valge suur kauss"?
    (ja see omadussõnade järjekord sisu kaupa kehtivat paljudes Euroopa keeltes)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muuseas, mina kasutan täiesti vabalt: valge suur kauss :) :) Mina magama nüd lähen. Koolitus praegu toimub... :) :) Mu kunagised vene kolleegid olid väga segaduses, kas see olema eesti keel :)
      Kusagilt lugesin tarkus, et inglise vs vene ja eesti keel vahe ongi selles, et inglise keeles ei tohi niimoodi sõnade järjekorda muuta. Eesti ja vene keeles on see ok. Ma pole filoloog, aga tundub nii küll.
      Ma loen raamatut/ Ma raamatut loen/ Loen ma raamatut.
      ( ja koolitusele taas keskendun nüüd)

      Kustuta
    2. Meil vist ikkagi on järjekord ka, aga mitte vast nii reeglitega paigas. Sõnade järjekorra sassiminemine on reeglina inglisekeele mõju, olen ma aru saanud. Et siiski alus-öeldis-sihitis ja siis need muud lisandused sinna juurde. Aga ma olen väga keelekauge nimene, tuttav keeletüüp parandas mu koolitöid paar aastat ja ma tegin sageli seda viga, et lauses olid sõnad sassis.

      Kustuta
  3. Neist poetomatitest ei peuugi alati tomateid tulla. St taim tuleb, aga vilju ei saa. Aga no mõnest jälle saab. Seda põnevam on oodata.

    VastaKustuta
  4. Tomataime kõrgust peaks saama piirata, kui latv parajal hetkel ära näpistada. Päris sama võrakujundus ei õnnestu nagu õunapuuga, aga midagi ikka. Mõni sort kasvab meelsasti lõputusse kõrgusesse, kaks meetrit on alles noor taim.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ära hirmuta :) :) ma seemnete puhul olen valinud madalad sordid, mis sirguvad vähemalt meetriseks ( ju pole ikkagi valgust piisvalt). Kui nüüd tomatist sirgub samuti hiiglane...
      samas, äkki on seal otsas võlumaa ja kullapada :) :)

      Kustuta
    2. Just kõrged taimed tulevadki poest ostetud tomatite seemnetest. Sest need tomatikasvatajad, kes kasvatavad suurtes kogustes tomateid, kasvatavad ainult kõrgeid sorte. Lisaks kasvatavad nad hübriidsorte, mis tähendab, et on täesti võimatu ette teada, millise maitsega tomatid sa saad.
      Ma isiklikult küll soovitaks osta tomatiseemned, mis pole F1-sort (hübriid) ja edaspidi saab võtta seemned juba oma tomatitelt.

      Kustuta
    3. Kasvu saab alati suunata kui järjepidev olla. Ma olen näiteks võrkaiast saarepuu võsud nii osavalt risti- rästi läbi kasvatanud, et varsti pole aeda vaja. Mis see tomatitaimele paar tiiru peale keerata ole😉

      Kustuta
  5. Ma sai just peene ja hariva ajakirja eile ning seal kirjutati, et tomatite latva saab hakata kujundama siis kui viljad on küljes ja ei taha enam, et kasvaks edasi.

    Selle Nobeli peab andma mõnele pinteresti tegelasele või juutuuberile, sest ma sealt selle idee pätsasin :D
    Mina paljundasin kirsstomateid niiviisi ja õied on küljes, pikkus on muidugi ulme. Ma pole veel rõdule vedanud, sest seal on jahedam kui aknal (eile 40C akna peal) ja äkki hakkavad põdema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. ma hootan huviga tulemust. Praegu hoian veel toas. Ja just guugeldasin, et paprika ( mis on ka esimest korda) tahab vist ka vähemalt+ 10.

      Kustuta
    2. Paprika kasvab mul akna peal jube hästi! Ilusad tugevad lehed ja paras kõrgus. Olen elevil, rõdule ei vii. Tomatid on natukene nirud hetkel, sest see kuumus on tugev ja lehed vahel vastu akent. Neid taimi sai liiga palju :D

      Kustuta
  6. Sarikommenteerija jätkab: mul kipub ka olema esimene äratus 2-3 vahel, pigem siuke pool 3-3 ja kui hästi läheb, siis jään uuesti magama. Teine sats oleneb ärkamisajast, mis mul on hoolimata töötegemise kohast (kodu-Tallinn) alati 6.40.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!