Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

teisipäev, 7. detsember 2010

Jõulusoov Hambahaldjale

Ma lähen täielikult endast välja, kui keegi tuleb mulle rääkima sellest, kuidas tervete hammaste saladus on hea hambahügieen.
Ma lõpetasin suhkru tarbimise siis, kui seda veel talongiga jagati ( loe: ammu), ma ei tarbi gaseeritud jooke ja peale iga söögikorda tõrjun happerünnakut. Ma pesen hambaid 2 korda päevas ja kasutan niiti. Naiivses usus ostan ja kasutan hingehinnaga müüdavat spets hambapastat.  Ja luustik on mul tugev. Mu hambaarst hakkab alati nutma, kui meenutan viimast väljatõmbamist. Selleks kulus 4 tundi ja 7 süsti. Ma ei liialda, nii oli päriselt. Kui me kell 9 õhtul kurnatuna ja oimetuna lõpetasime, saime teineteisele läbi häguse pilgu verest tilkudes otsa vaadates aru, et rahast seekord ei räägi.... see oleks olnud liiga irooniline.
Ma olen ilmselt ainus inimene Eesti Vabariigis, kes käib 2 korda aastas korralikult hambaarsti juures. Ja ma ei mäleta oma elust juhtumit, kui ta oleks mulle öelnud- oi, seekord on teil kõik korras! Kui midagi pole, siis kivi saab ikka puhastada. Sellel korral siis 3 auku. Ja kui ma vahel ahastades küsin- mida ma VEEL saan teha?- siis mu arst kehitab vaid häbelikult naeratades õlgu- mitte midagi (aga võib olla ei taha ta kuldklienti kaotada?!)
See tundub nii ebaõiglane. Kui see, kas ma olen narkar või alkohoolik on (vähemalt alustades) minu valik. Ja kui minuga midagi juhtub, siis maksab maksumaksja mu ravikulud kinni.
Miks siis hambaravi, mis ei sõltu minust- on nii kallis ja riigi poolt kaasfinantseerimata??

10 kommentaari :

  1. Miks peaks riik üldse midagi hambaravis maksma? Riigi asi ei tohiks olla üldse millegi kinnimaksmine - riik ei pea mängima sulle emmet või issit.

    Võibolla sul on lihtsalt natuke kehvemad hambad - juhtub. Samas võibolla sul on jälle paremad juuksed või silmad (hoiad kokku juuksevahenditelt või prillidelt). Mingi tasakaal on ikka maailmas olemas. Kas riigi asi oleks osta ka inimestele prille, sest nägemine on halb (võib samamoodi vaielda, et teen kogu aeg 15 minutilisi pause ja vaatan turvalist ekraani parajalt kaugelt). Kui riik peaks igat asja kaasfinantseerima, siis võiksime kohe tulumaksu 100% viia.

    VastaKustuta
  2. anonyymsele riigiteenistujale:
    Riik kui selline on anakronism. Riiki ei ole tegelikult yldse vaja.
    :#
    Indigoaalsele:
    riigile on mugavam hambutu kodanikkond.

    VastaKustuta
  3. Anonüümne ütles...
    anonyymsele riigiteenistujale:
    Riik kui selline on anakronism. Riiki ei ole tegelikult yldse vaja.
    :#
    Indigoaalsele:
    riigile on mugavam hambutu kodanikkond.

    -----

    Seda ma silmas pidasingi. Tasapisi olen selle kohta ka mõtteid e-paberile pannud: www.seitse.eu/majandus (riik ja regulatsioonid).


    Cheers! :-)

    VastaKustuta
  4. nonoh, see on nüüd küll demagoogia:)
    Riik see olen mina. Ja miks mul pole õigust soovida, et solidaarne rahajaotus ei toimiks mitte ebatervislikult toitujate, suitsetajate ja alkohoolikute putitamiseks vaid pigem geneetiliste probleemide, milles inimene ise süüdi pole, lahendamiseks?
    Nägemise korrektsioon on muide väga hea tähelepanek! See on üks koht kus peaks samuti solidaarsusprintsiip kehtima.

    VastaKustuta
  5. Nu vangidele kui prioriteetsetele kodanikele maksab riik ju täies ulatuses hambaravi kinni :P

    VastaKustuta
  6. Lohutuseks võin öelda, et ei ole ainuke keda õnnistatud aukudega. Minul suus kasvab ka neid kui seeni. Olin kõik mõeldava nende vältimiseks ette võtnud, kuid tulutult Ise arvan,et asi geenides, kuna emal ka hambad juba noorelt lagunesid. Ema muidugi leiab, et asi toitumises. Vahepeal lõpetasin piima joomise, kuid arvan et sain mujalt endale vajalikud ained kõik kätte. See, et haigekassa ei toeta on ebanormaalne, kuid nad jätavad tihti vähiga võitlevad inimesed isegi surema.

    VastaKustuta
  7. Mõistsin, et vähihaige võrdlus minu hambaaukudega on kohatu. Vabandan, kuid need summad mis arstil lähevad ajavad mind tõesti vahel nutma.

    VastaKustuta
  8. Aga sa ära klatshi sugulasi ega üldse hõimlasi. Luule Viilmaa kirjutab, et hambad on viletsad nendel, kes teisi taga räägivad. Nii et hooli lähedastest rohkem, siis on ka hambad terved.

    VastaKustuta
  9. Kui sa oled valmis meeleheitlikeks viimasteks sammudeks, siis kas sa oled proovinud PH toitumist, homöopaatiat, vabastavat hingamist ja nõelravi?
    Sry halb nali.

    Jah, on tõesti veider, et hambaravi isegi osaliselt haigekassa poolt kinni ei maksta, kuna hammaste tervisest oleneb väga palju ka ülejäänud organismi seisukord.

    VastaKustuta
  10. Aaa, piima joomisest... Neile, kes esoteerikasse uskuda ei suuda, üks kaltsiumiainevahetust puudutav artikkel: http://naistekas.delfi.ee/tervis/tervis/magneesium-ja-kaltsium.d?id=3280989

    Kuna magneesium reguleerib ka kaltsiumiainevahetust, võib sel hammaste olukorraga samuti pistmist olla.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!