Hoiatus! Tegemist on blogiga, mille postitused on sügavalt subjektiivsed, kohati ilukirjanduslikud ning absoluutselt ebaloogilised, vastukäivad ja teaduslikult põhjendamata. See ongi eesmärk.

neljapäev, 1. november 2018

Rõduaianduse märkmed

Suvelilled (petuunia, lobeelia, kannike jmt) külva juba veebruari alguses või jaanuari lõpus, muidu ei jõua nad maikuuks õitsema hakata.

Seemned külvasin 2018 märtsi esimeses pooles.
kõige varem tasub panna saialill, nelk ja lõvilõug. Ning neid mitmes jaos, kuna need õitsevad kõige pikemalt ( siiani on õied)

Kress pane eraldi, kuna võivad tulla kapsaussid, mis söövad ka teised taimed ära. Usse tõrjub saialill, münt ja rosmariin

Tomat kasvab koos hästi basiiliku, oregano ja peterselliga. Lisaks sobivad juurde astrid, saialill ja petuunia

Kurk armastab saialille, hernest ja tilli.

Lõvilõug ja astrid peaks olema eraldi.

Piparmünt ja salvei ei taha otsest päikest
basiilik ja oregano armastavad päikest

Lepi sellega, et sul ei õnnestu oma rõdul kasvatada tilli ega salatit.


Salvei ja piparmünt peaks olema teoreetiliselt mitmeaastased taimed. Praktiliselt on mitmeaastased petersell ja murulauk.
2020 oli väga soe talv. Ja talve elasid rahulikult üle salvei, tüümian, rosmariin, lõvilõug.

Rukkilill, saialill ja aster lähevad väga kõrgeks, pane tahapoole

Rukkilill õitseb väga kiiresti ära, külva mitmes jaos
hernes tuleks eelidandada, muidu ei hakka kasvama

2018 oli eriline aasta, hästi kuum. Väljas oli tomat edukam, kui sees.
Ole nii kena ja guugelda tomatite kärpimist enne, kui sellest on jälle ootamatult mets saanud.

2018 kurgid õitsesid ja kasvasid meeletult, aga... siis tuli purpurlest ja sõi kõik ära :(
2019 võttis kurgid ära külm.

Teooria poolest ei kannata kurk ega tomat alla 8 kraadist külma. Kurgiga on nüüdseks see ka tõestataud :(

Ja võõrasema peaks taluma isegi miinuskraade.
Tuule räsimist taluvad päris hästi ibeeriselehine tukalill, lamav käokuld, tiiviklill. Väga tuuleõrnad on ripp-begoonia, roniv mikaania.
Võõrasema ja sarvkannike sobivad amplisse esimestena kevadel. Nemad taluvad hästi külma tuult ja vihma ning isegi miinuskraade.
Aed-raudürt eelistab päikselist ja sooja kasvukohta, aga talub ka poolvarju. Ülekastmine ei sobi, aga talub hästi põuda, tuult ja vihma.
Isepuhastuvate õitega südajas suutera eelistab niisket mulda ja poolvarjulist kasvukohta. Ei talu hästi mulla läbikuivamist, aga tuulega saab ilusti hakkama.
Portulak eelistab päikesepaistelist ja sooja kasvukohta. Ei talu külma, liigniiskust ega ülekastmist.
Tume purpurvanik eelistab sooja päikselist või poolvarjulist kasvukohta. Ei talu ülekastmist. Petuuniale meeldib päikseline kasvukoht ning rohkelt vett ja väetist. On tundlik mulla läbikuivamise suhtes.
Ripp-pelargoonile sobib nii päikseline kui poolvarjuline kasvukoht. Talub kuiva ja tuult.
Fuksia armastab rammusat niisket mulda ja poolvarjulist kasvukohta.
Isepuhastuvale aed-puispetuuniale meeldib päikseline ja soe kasvukoht. Eelistab rohket väetamist. Talub jahedat ilma ja tuult.


6 kommentaari :

  1. Vot see on küll tõsi, et väljas kasvasid tomatid paremini kui sees. Õigemini - kandsid vilja. Mul õuetomatid olid lookas, ämbritega käisin korjel. Kasvuhoones võiks neid siiani edasi kasvatada, aga läks niiskeks ära. Noh, hilja said maha ka, aga siiski-siiski.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah kuum oli. Ilmselt oli siis ka tomati jaoks liiast:)
      mu ema pani ülejäänud taimi lihtsalt suvaliselt põõsaste vahele avamaale ja kasvasid/kandsid sel aastal imehästi. Viimased viljad korjas paar nädalat tagasi.

      Kustuta
  2. Mul peenras küll münt armastab päikest. Ja oleks justkui ka mitmeaastane - kui ma just valesti aru ei saa ja ta ennast hoopis usinalt ei külva.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. minul münt ebaõnnestus. aga teoorias peaks olema mitmeaastane ja paljuneb vist risoomiga, igaljuhul oli juures hoiatus, et vajab palju ruumi.


      mul on päikest palju, aga mul on probleemiks hoopis tuul. Hästi tuuline koht on ja tundub et paljud taimed seda ei armasta. Nagu kirjutatud siis till, salat ei kasva nt üldse, vahet pole mis naaber või muld vms.

      Kustuta
  3. Münt on risoomiga jah. Mul elutses õunapuu all, oli rahul. Enne elas lillepeenras, oli veel rohkem rahul ja tahtis hirmsasti umbrohuks minna ja tükkis igale poole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. jaa, mul ka ronib laiali, vahepeal võtsin iga kord, kui mul tee või salati jaoks vaja oli, lausa juurtega, et natukenegi mingeis piires hoida.

      Ma ei tea küll täpselt, mis münt ta on. Mul on ühes peenras kaks münti, millest üks kipub laiutama, teine mitte. See laiutav on muidugi ammu peenrast välja roninud ka.

      Kustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!