neljapäev, 11. juuli 2024

Kanalid

Ma tean, mida ma peaksin tegema, aga mul on vaja end välja elada. Katarina tegi otsa lahti.

Telefonis on kõned, SMS, Messenger, Whatsapp, Signal. Arvutis lisaks outlook. 

Keegi otsustas, et Signal on turvaline. Tulemas üritus. Keegi postitab: kas saaksite esmaspäeval tulla? Pea 20 inimest: jah, ei, saaks teisipäeval.. 

kill, kill., kill...... vannun ropult. Mõtlen, et mis on saanud vanakooli drive tabelist, kuhu saaks osaluse panna või kui liiga GDPR, siis Google form... Aga ei ole aega vaielda. Vaigistan märguanded. Õhtul vaatan, " ma saaksin pool tundi hiljem", vahel on ka asjalikku infot. Et seda leida, on vaja kõik läbi lugeda. Siis leian veel lingi tabelile. Kuna telos on ebamugav täita, siis on vaja saada see arvutisse. Kaks lisaliigutust.

Paljud mu kliendid armastavad helistada. See on õpikutes kirjas, sest nii saab reeglina parema tulemuse. Palun pane nüüd see jutt mulle meili, et jääks kirjalik jälg kokkuleppest, kordan nagu papagoi. Ja ma tean, et ta ei tee seda. Mina teen. Kaks lisaliigutust.

Nüüd on ilmunud uus põlvkond: Whatsapp. Lahe on see , et autos ei saa neid vastu võtta. Kuuled et heliseb, aga rääkida ei saa. Õhtul jälle kerid, ja avastad: saada mulle dokument, ma saadan sulle. Kaks lisaliigutust, et saada info arvutisse ja outlooki, et jääks jälg ja ajalugu ühte kohta.

Kõige hullemad on katkestused. Võtad end kokku. Süvened. Hakkab looma. Kõne. Ignod. Uuesti. Uuesti. Pekki, miks ma unustasin hääletu peale panna...Ohkad. Lahke rõõmus nägu ette - kuidas saab aidata? Lõpetad kõne ja tühjus. Mida ma enne tegin?? Null mälestust. Nüüd olen hakanud enne vastamist kirja panema...

Mu koostööpartnerite hulgas on neid, kel on avalikult väljas ainult meiliaadress ja ettevõtte üldtelefon.  Mida aeg edasi, seda rohkem saan sellest aru. 

Huvitav, kas ajule meeldib selline pinge ja ta muutub tugevamaks?

Või vastupidi? Lühimälu kaost saab ka pikamälu kadu?

7 kommentaari:

  1. kas doodle.com enam ei funka? (ma ei saa praegu kohe ise kontrollida, olen hetkel vana arvutirondi peal, millega enam kõike ei saa teha)

    VastaKustuta
  2. Huvitav, aga ma saan küll autos Whatsupi kõnesid vastu võtta, võibolla lihtsalt vaja mingi luba anda kusagil?

    VastaKustuta
  3. Sama... Mul üks konkreetne sõprade punt on Whatsappi peal, a see on nagu tamagotši, lakkamatult nõuab midagi, mingite seadmete kinnitamist ja uuendamist. Messenger töötab mul kuidas juhtub, vabalt võib viimase paari kuu vestlused ära kaotada ja siis hiljem üles leida.

    Mulle endale meeldib helistada. Samas tean inimesi, kellele ei meeldi, nii et neile ma siis ei helista.

    Ma arvan, et küllap me lepime ja harjume. No mitte meie, aga lapsed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. mulle jõudis täna (eile) just pärale üks põhjus, miks ma helistada ei armasta - faking ooteliinid. Mille otsas ma pean viis minutit tüütut ootemuusikat kuulama, misjärel kõne katkeb.

      Kustuta
  4. Aga kõik piuksud ja kõllid olen ma oma rakendustel maha võtnud. Soovitan teilegi :)

    VastaKustuta
  5. Mu ka piikusid maha võetud ja telefonil helin ka. Helistada ei taha ma mitte üks raas. Isegi noor põlvkond helistab rohkem kui mina. Saan aru küll, et vahel saab asi kiiremini aetud, aga ei, ma tahan meili saata. Või WhatsAppi või Messengeri või Signali sõnumit. Poeg on mul aint Signali peal, ilmselt juba liiga kaua IT-d õppinud.

    VastaKustuta
  6. Mul on isegi mobiil tavaoludes hääletu peal, vaid aku vibreerib. Ei mingeid kõlle :) Kuidagi tuleb õppida seda haldama ilmselt. Mul käib vist mugavuse aspektist, mis hetkel paremini toimib.
    Meil on õnneks range reegel, et tööasjad slackis ja meilides või töökeskondades, dokumenteeritud. Ja kui on mõni jõmm, kellele kirjutamine üle jõu käib, siis ma lasen kinnitada, muidu teemaga edasi lihtsalt ei lähe. Ma olen nii karmilt saanud "peksa" ses teemas, et usaldan vaid kirjalikku ja ka siis vahel on võimalus, et interpreteeritakse valesti, aga selleks on mitu filtrit inimesi õnneks, kes siis õigele rajale ajavad.

    Erasuhtlus on tagasihoidlik, kuigi need appid on kõik olemas. Erinevatel eluperioodidel on vaja olnud ja üleküllust küll ei ole olnud. Eks ise ikka sead omale reeglid. Lähikond nt teab, et tööajal ei mingeid erahelistamisi või juttu. Ainult emergency. Kui kirjalik teade, siis mul on aega ise vastata siis kui ma ise tahan. Ekraanile ei lase neil hüpata, jäävad ootele. Ainult pisike märk appi küljes ütleb, mis ootel on ja mitte appi kaupa, vaid ma olen telefonis kõik gruppideks pannud - sots meedia grupp koos, logistika, finants jne. Vastavalt sellele saan ka reageerida. Erameilid on gmaili appis ja ka eraldi kaustas, ei hüppa silma ega sega. Kuidagi hetkel niiviisi kõik toimib.

    VastaKustuta

Palun ära pahanda, kui ma Su kommentaarile ei reageeri/vasta:) Ma olen väga tänulik kõikide mõtteavalduste eest, aga kui olen Sinuga nõus, pole ju põhjust midagi lisada, ning kui oleme eriarvamusel- siis, minu oma on juba kirjas:)
Tänan Sind kaasamõtlemise eest!