esmaspäev, 27. mai 2019

reede, 24. mai 2019

Kuidas planeerida unelmate puhkust

Vahel mulle tundub, et puhkusereisi planeerimine on parem osa, kui see puhkus iseeenesest.
Mul on saanud juba tavaliseks, et esimesel päeval majutuskohta jõudes, väsinud, lennukist loksutatud, vara tõusnud, tollis läbinäperdatud, veepuuduses, liiga soojade riietega selle kliima jaoks..
on esimene reaktsioon, wtf kuidas ma küll siia jõudsin ja miks ma üldse tulin.
See läheb üle, järgmisel hommikul on kõik taas suurepärane..

samas, reisi planeerimine on puhas nauding ja lõbu.

Kuna reisifirmad endiselt diskrimineerivad üksikreisijaid, siis pakett tasub võtta vaid perereisi puhul. Üksida tuleb ise broneerides soodsam.Ühe konkreetse näite puhul oli vahe 85 eurot ( lend + majutus)

Mu esimene samm on avada google.flight ja saada aru, kuhu üleüldse on võimalik lennata.
Igal jumala aastal pean taas tõdema, et Tallinn on provints ja meie ühendus muu maailmaga endiselt nutune.

Aga pole lugu, igal aastal olen ma siiski midagi leidnud.
Valin välja 3-4 sobivat sihtkohta ja siis algab lennupiletite kaardistamine.
RyanAir maandub reeglina öösel. Ehk siis üksireisimiseks mitte väga turvaline ja lisaks magad järgmise päeva maha.
Samuti ütleb kogmus et Ryanair, AirBaltic, EasyJet soodsast hinnast saab mängeldes Lufthansaga võrreldav.
Odavreisid annavad hinnavõidu vaid juhul, kui  reisid tõesti kaks kätt taskus ning reisi pikkus on piisavalt lühike, et kitsas pingis see vastu pidada.


kolmapäev, 22. mai 2019

Suveuneaeg

Ei saa sel aastal kuidagi rütmi tagasi.

Juba kell pool kümme õhtul võitlen unega.
Sama on hommikul.
Mingi kell 6 on mul silm klõpsti lahti. Okei, siin on abiks trollibussid, kaubaautod ja mu kallis kass, kes mürtsti kohvrite otsast alla hüppab ja see järel ennastunustavalt kempsus hädale peale kraabib.

Esiti mõtlesin, et see on kellakeeramisest  tingitud, aga see ei klapi. Vana kella järgi oleks pool kümme ju alles pool üheksa. Ja ka hommikul oleks kuus, viis.

Natuke on abi olnud lihavõttest ja volbrist. Aga ikka tahaks rohkem magada!!! Ma loodan, et meie konservatiivsest valitsusest on niigi palju abi, et kõik maailma kirikupühad... luteri, katoliku, õigeusu, islami... riigipühadeks ja vabadeks päevadeks kuulutatakse...

Seega, kallid euroametnikud, puudu on hoopis üks teine ja veel olulisem aeg. Kell oleks vaja nihutada vööndiajast kaks tundi ettepoole. Ühest tunnist on ilmselgelt liiga vähe....:)

esmaspäev, 20. mai 2019

Indigoaalane 10

Täna 10 aastat tagasi tegin ma oma esimese blogipostituse.

Kõik on sama ja kõik on muutunud.
2009 oli kohalike valimiste aasta, võitis Keskerakond, ja ma olin väga kurb.
Tulevikutrende tabades olen ma kirjutanud lausa kolm(!) postitust Martin/Mart Helmest...:)

Ma lugesin palju raamatuid, reisisin sel aastal väga palju.
Aga suurim muutus on see, et toona juhtus minuga ja mind ümbritsevate inimestega kogu aeg midagi.

Ma tõesti ei tea, ega saa aru. Miks ma täna enam ei näe või ei märka või lihtsalt maailm ongi rahulikum ja ettearvatum. Mina ise ju ka 10 aastat vanem:)

Aga head lood on :) isegi imestan, et ma nende autor olen. Naljakal kombel oli ka toona liberaalse valitsuse ajal teemaks religiooniõpe ning meedia muretses kondoomita seksi üle. Õhus oli koolireform ja igal sügisel ja kevadel tõstatus eliitkoolide teema

Ma olen seda mõtet ka varem jaganud, aga tundub, et meil, inimestel, ongi mingi teatud arv lugusid. Esimesed kolm aastat kirjutasin ma pea iga kolme päeva tagant. Siis jõud pisut rauges. Ja alates aastast 2016 pean nentima, et kõik on öeldud. Midagi uut pole lisada... :)
Ma mingeid pidulikke lõpetamisi ei korralda. Leiba see blogi ei küsi, ja mine tea, ehk tuleb taas see aeg mu elus, kui on midagi öelda.

neljapäev, 16. mai 2019

Tagasi vanglasse

Maailm?? mis toimub??

Nüüd juba mõni päev tagasi juhtusin juhuslikult nägema Marina Kaljuranna ja Mart Helme "debatti". Depatt on pandud jutumärkidesse, sest see mida ma nägin, oli uskumatu. Sa vaatad ja ei usu mida näed ja kuuled. See peab olema mingi eksitus, nali...

Minu ümber toimuv meenutab järjest mingi absurdse düstoopia algust.
Ma saan tegelikult aru, kuidas see saab kasvada ja areneda. Ma olin küll NSVL ajal laps, aga ma usun, et ka enamik täiskasvanutest ei tegelenud hommikust õhtuni poliitanalüüsiga. Sa lihtsalt elad ja oled nagu lastakse. Vahel kui viina võtad või kui keegi välismaalt tuleb, siis kirud. Aga muidu elad oma tavalist elu. Ja see, et piirid on kinni, et tehakse asju tegemise ja näitamise pärast, et raisatakse jne see on lihtsalt hetke normaalsus.

Ja täna ma näen kuidas kõik meie ümber samuti tasakesi muutub. Tekib uus normaalsus.
Seesama viidatud saade. Või siis ükskõik milline viimatine sündmus.
Sa näed sedasama reaktsiooni.
saatejuht või reporter on hämmingus. Ta ei oska reageerida, sest ta on harjunud viisakate, lugupidavate suhtlejatega. Ja kui siis seltskonnas on keegi Kevin ( laenates Ritsikult paralleeli), me olemegi nõutud ja abitud. Sest " head lapsed kasvavad vitsata, käitu teistega nagu tahad, et käitutakse sinuga, hea sõna võidab kurja väe.." see kõik on jama. See ei tööta
Kurja ja mängureegelid eiravate vastu saab ainult samasuguse või veel suurema jõuga. Ja ma usun, et paljud küsivad samuti kui mina.. aga ma ju ei taha selline olla? Ja kui töö sunnib.. ja sa näiteks saatejuhina pead... siis me muutume kõik samasugusteks. .


pühapäev, 12. mai 2019

(Windsori) ((lõbusad)) Naised

Kuna mitu tähtpäeva langes kokku, kutsus mees mu Pärnusse teatrisse.
Samal ajal kui sättisin, tuli telekast film Georg. Kui teie tutvusringkonnas on mõni baleriin, muusik või kunstnik, siis palun küsige ja öelge mulle ka. Mind vaevab juba ammu küsimus.
kui inimene teeb sellist tööd. On päev läbi vaimustava muusika keskel, kas sellest tekib rutiin? Tüdimus? Kas viiuldaja mõtleb eelmisel päeval, et.. appi!! jälle homme Mozart!!!

Etendus, mida vaatasime oli Windsori lõbusad naised. Ma ei tea originaali. Mistõttu ma ei oska hinnata, kui palju oli loominguliselt lahendatud ja muudetud.
Huvitav, kas teater vajab samuti harjumist. Ma pole tõepoolest väga väga ammu teatris käinud...
terve esimene vaatus oli piin. Esiteks tempo. Et üldse aru saada, mida ja millest nad räägivad. Kes on kes ja mis on kogu selle palagani point.
Kokku oli aetud tippnäitlejad. Milline raiskamine. Labane, vulgaarne. Ajuvaba. Mingil arusaamatul põhjusel toodud tegevus 80-datesse. Mingil arusaamatul kombel alguses tegelased, kes mingil hetkel täiesti ära kadusid. Mingil veidral kombel naised solvumas, et neid himustab paks ja kole mees.  Mingil põhjusel peategelaseks mees, kes alguses oli paha-paha, aga lõpuks sai ta süüks vaid "kullakaevamine". Siis selgus lõpus veel, et tegelikult on veel teine liin ka. Et lisaks põhiloole pannakse mehele ka peretütart....
Mis asi see on???
Teine vaatus oli enam vähem.

reede, 10. mai 2019

Kassitädi

Mul on uus hobi.
me vaatame kassiga pühapäeviti loodusdokke. Mingil veidral kombel talle hullult meeldivad nii teised loomad kui ka päkapikud. Päkapikusaateid näidati talvel, nüüd peame leppima ainult karude, koerte ja lindudega :)

Tüüp vahib nina ekraanis tegevust, kobab käpaga ja kui tegelased kaadrist kaovad, siis läheb teleka taha vaatama, et kuhu jäid. Naljakas, et varem seda huvi polnud, alles viimase aastaga on tulnud. On suureks saanud :)?

Talvel suutis ta mind hämmastada oma kannatlikkusega: kössitada ja minutite kaupa jälgida... kuidas kuuselt okkad pudenevad...:) Kui see ei ole kannatlikkuse ülim tase, siis mis veel on?

teisipäev, 7. mai 2019

#MidaÕhtuksSüüaTeha Pohla- Kartulivorm.

Retsept on pärit internetist. Olen teinud seda nii täiesti tooretest komponentidest (toores liha, kartul) kui ka allpool kirjeldatud viisil. Toore kartuli puhul peab arvestama, et valmimisaeg on pikem
Soovitan kõik komponendid viilutada õhukesteks viiludeks, siis toimub valmimine argiõhtule sobivalt kiiresti )

Kui sul mingil veidral kombel pole kodus pohli, siis sobib kevadel nt rabarber või midagi muud hapukat

Pohla - kartulivorm

Pane ahi sooja

Lõigu sealiha ribadeks ja prae pannil kergelt mõlemalt poolt läbi.
Seni kuni küpseb, haki ära sibul
Maitsesta liha soola ja pipraga. Kalla liharibad ahjuvormi põhja.

Pane pannile törts õli ja sibulad.
Kui kasutad moosi asemel marju- pohli, jõhvikaid, õunu, rabarberit... kuumuta neid koos sibulaga

Hauta, kuni sibulad on poolpehmed. Viiluta seni kartulid
Poolpehmetele sibulatele lisa suurem lusikatäis pruuni suhkrut, sega, lase suhkrul sulada
Kalla juurde törts balsamicot, sega. Maitse
Kalla sibulad liha peale.

Vajadusel loputa pann üle ja loputusvesi kalla ahjuvormi.
kalla pannile viilutatud kartulid. Hauta vähese veega ca 5-7 min, kuni kartul on poolpehme

Ahjuvormi, sibulate peale pane suhkruvaba pohlamoosi
Moosi peale kalla kartulid ning jaga nad ühtlaseks kihiks.
Kartulikiht kata majoneesiga

Küpseta ahjus 180 C ca 20 min, kuni kartul on pehme.


esmaspäev, 6. mai 2019

#MidaÕhtuksSüüaTeha Oder ja Juust

Klassikaline Mac&Cheese eestipäraselt.
Kasuta eeltöödeldud (Baltix) kruupe.

Oder ja Juust

Pane eeltöödeldud oder soolasesse vette keema. 1 kotike = 2 inimest .Peaks aega võtma ca 15 min

Samal ajal keeda valmis bechiamelli kaste

Võta piim toatemperatuurile
Sulata (paksupõhjalises nõus) ca 50 g võid
Lisa puulusikaga segades juurde 1 spl jahu
segu peab jääma ühtlane
Hakka vähehaaval, samal ajal segades, juurde lisama piima
Lase lisatud piimal seguneda ja kuumeneda, siis alles lisa uus ports.
Kokkuvõttes peab konsistents jääma kui vedelamal hapukoorel. Kokku kulub piima ca väiksem klaasitäis

Pane ahi sooja

oder on nüüd valmis.
Sega besciamellikastme sisse riivitud või tükeldatud juustu, maitsesta tüümianiga ja pipraga. Juust on ilmselt piisvalt soolane.

kalla oder ahjunõusse- Odra peale kalla kaste. Riputa soovi korral üle riivjuustu või riivsaiaga
Küpseta 200C ca 15 min.
Kõik komponendid on valmis, eesmärk on anda krõbedust.

Lihtsam versioon:
Kui ei viitsi kastet teha.
Klopi lahti 2 muna ja sega klaasi piimaga.
Pane oder juustuga kihiti ja kalla muna- piimaseguga üle.

Edasijõudnutele:
Kalla keedetud oder uuesti potti, lisa sorts valget veini. Auruta, kuni vedelik on aurustunud
Seejärel kastmega ahjuvormi

pühapäev, 5. mai 2019

Kapsašarlotka #MidaÕhtuksSüüaTeha

Taas, retsept on internetist. Ja tegelikult on šarloti loogika pisut teine. Taigna peaks jätma alla ja peale ning täidise sisse panema. Aga nii on maitsvam.

Siia sobib värske st uus roheline peakapsas. Vana kapsaga tehes jääb kapsale küpsetusaeg pisut lühikeseks, peaks eelnevalt pisut hautama.

Kapsašarlotka
Kogused 2-le


Pane ahi sooja
Haki sibul ja küüslauk ning pane pannile õliga madalale kuumusele hauduma
klopi lahtu 3 muna
sega sisse  3spl hapukoort
2 spl majoneesi

Haki kapsas ribadeks ja viska sibula juurde. Sega läbi. Maitsesta soola. pipra, tilli ja tüümianiga

Pane munasegu epale
3 spl jahu
sega jahuga läbi 1 tl küpsetuspulbrit
ja soola
sega kõik korralikult läbi

Kalla kapsad sisse ning kummuta kogu segu ahjuvormi

Küpseta ahjus 180 C 30 min

laupäev, 4. mai 2019

#midaÕhtuksSüüaTeha Kodujuustupirukas

Ei, sellest ei ole saanud toidublogi. Aga mul on enda jaoks vaja meeldetuletuseks kirja panna oma lemmikahjutoiduretseptid.

Mida vähegi võimalik, teen ma ahjus, kuna ma ei viitsi pliita taga passida. Ahi annab vähemalt pool tundi vaba aega trenniks, meigieemalduseks, laulmiseks., kassiga suhtlemiseks.. ja kütab toa soojaks. Mis Eesti suvede puhul pole just väheoluline.


Retsepti autor ma pole, leitud kusagilt internetist.
Kogus 2-le.

Kodujuustupirukas
Pane ahi sooja
sulata mikrokas ca 100 g võid

Klopi segamini 3 muna
Sega sisse 300 g kodujuustu
ca 100 g riivjuustu
4 spl hapukoort
1 dl jahu
ja nirista sisse sulavõi
Maitsesta soola ja pipraga

Kalla segu ahjuvormi. Riputa üle riivjuustuga
Küpseta 200C 30-40 minutit